dimecres, de juliol 20, 2011

Carles Sentís, sí però no


Mor als 99 anys el periodista i escriptor filofranquista Carlos Sentís

Va alinear-se amb el bàndol franquista després del cop d'estat i va dedicar els seus treballs periodístics a servir els interessos del règim



El periodista Carlos Sentís ha mort a l'edat de 99 anys, segons han confirmat aquests dimarts fonts del diari La Vanguardia. Malgrat treballar per al conseller de Finances del Govern de Lluís Companys, Sentís va alinear-se amb el bàndol franquista després de l'aixecament militar del 18 de juliol de 1936, justament ara fa 75 anys. De fet, Sentís va allistar-se a les tropes colpistes i va celebrar públicament l'entrada de les tropes de Franco a Barcelona. El febrer del 39 Sentís va escriure l'article 'Finis Cataloniae' en què qualificava de gàngsters el president Companys i la Generalitat de Catalunya. Durant el franquisme va defensar la imatge internacional d'Espanya i va ser, entre d'altres, director de l'Agència EFE. Entre els guardons que han reconegut la seva tasca periodística s'hi compta el Fraga Iribarne de Periodisme atorgat l'any 1974.


   
En aquesta foto, pràcticament inèdita, Carles Sentís el dia de les noces de Carlos Barral a la capella de Sant Pere de Calafell. És el segon del fons (com si dormís). Eren parents amb la família Barral.
Durant els anys 40 va ser corresponsal de guerra de diversos mitjans entre els quals destaquen 'La Vanguardia', diari al qual ha estat vinculat bona part de la seva vida. També ha estat director de l'Agència EFE, del diari 'Tele/eXpress', degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya entre 1986 i 1991 (sense ser escollit per sufragi pels col·legiats) i president del Centre Internacional de Premsa de Barcelona. Va ser guardonat amb la Creu de Sant Jordi el 1986 i amb el Premi Nacional de Cultura per la seva trajectòria el 1998. El 26 de gener de 2009, efemèride dels 70 anys de l'entrada de les tropes de Franco per la Diagonal, el llavors titular espanyol de Treball, el socialista Celestino Corbacho, li va lliurar la distinció del mèrit al treball.