dilluns, d’agost 17, 2009

Topicoterapia (4)


Us pensaveu que ja havia oblidat la Topicotrèapia? Que no, que no...davant de l'allau de temes pendents i degut a la xafogor que m'aclapara, ho he retardat una mica. Però penso que ja és hora de tornar-hi; aquí ens teniu de nou al D. Bandini (esperem) i a mi amb el tema dels tòpics perniciosos. Us recordo que ens proposeu més tòpics per poder seguir amb la teràpia.

Viure la vida

Tu ne quaesieris, scire nefas, quem mihi, quem tibi
finem di dederint, Leuconoe, nec Babylonios
temptaris numeros. Ut melius, quidquid erit, pati,
seu pluris hiemes seu tribuit Iuppiter ultimam,
quae nunc oppositis debilitat pumicibus mare
Tyrrhenum: sapias, vina liques, et spatio brevi
spem longam reseces. Dum loquimur, fugerit invida
aetas: carpe diem, quam minimum credula postero.

No preguntis Leucónnoe, quan

van fixar els déus la teva mort o la meva

ni t’escoltis les càbales dels Babilonis:

És un sacrilegi saber-ho.

És millor acceptar el que pugui venir

Tan si són molts

els hiverns que t’atorgui Júpiter

com si és aquest l’últim en el que el mar Tirrè

destroça les fràgils roques

sigues saba, saboreja els vins

en la copa de la vida, que és petita

Perquè fins i tot mentre parlem

el temps fuig gelós

Aprofita el dia que el demà es incert

Horaci, Oda 11

Viure la vida

És la versió actual del virus-tòpic que estudiarem i mirarem de poder tractar terapèuticament, no guarir, perquè és un virus infecciós i està molt arrelat en l’espècie humana. Si fem la comparança biològica, direm que el grip A, al seu costat, és un esternut.

Diem que “Viure la vida” és el tòpic en versió actual del Carpe diem d'Horaci

Una altra versió és “Viure al dia” “A gaudir que són dos dies” “A cardar que el món s’acaba” (versió més grollera)...etc. Però les arrels d’aquesta epidèmia les hem d’anar a cercar molt lluny, en el temps. Des que aquell parell de beneits d’Adam i Eva van enqueixalar la poma. Quan l’arcàngel els va fer guillar del paradís amb l’espasa encesa, pla “Terminator”, va desencadenar el naixement del tòpic. Adam i Eva van haver de començar a inventar-se un nou Paradís i somiar de gaudir-lo perquè van notar que es feien vells.

Aquí va arrencar l’epidèmia del tòpic “Viure la vida”.

Anàlisi d’aquest tòpic perniciós:

Si analitzem literalment l’oració ens trobem davant d’un pleonasme o redundància indubtable. Per tant no ens interessa l’expressió simplement gramatical. És lògic i elemental que la vida es viu, la cançó es canta i baixar sempre és cap avall...

Per tant hem de rebutjar un anàlisi estrictament sintàctic d’aquesta expressió vírica.tant perillosa.

Ens hem de cenyir a la seva expressió literària conceptual.

Segons Witgensttein (feu clic) en el seu “Tractatus Logicus filosoficus”

... trazar un límite al pensar o, más bien, no al pensar sino a la expresión de los pensamientos: porque para trazar un límite al pensar tendríamos que poder pensar ambos lados de este límite (tendríamos en suma, que poder pensar lo que no resulta pensable). Así pues, el límite sólo podrá ser trazado en el lenguaje, y lo que reside más allá del límite será simplemente absurdo”.

Quan aprofundim en el coneixement d’aquest virus tòpic “Viure la vida”, només podem trencar aquest límit que ens proposa el gran filòsof alemany, amb un anàlisi exhaustiu de la malaltia:

Viure: quin sentint li hem de treure? Naturalment hem de descartar el sentit biològic perquè “viure” viu tot ésser vivent sinó seria mort (permeteu-me aquest sil·logisme tant beneit)

Per tant, a “Viure” li hem de cercar uns altres sentits. Aquí rau la gran dificultat a l’hora d ‘explorar aquest germen maligne.


Si ens acostem al seu sinònim llatí veurem que Viure no és Carpe, encara que ho vulguem creure així; aleshores ens trobem amb una possible explicació del significat “Viure” en aquest cas que ens ocupa

Carpe diem, Té diverses traduccions

“Aprofita el dia, gaudeix del dia, recull el dia”... El diccionari més elemental de llatí conté una vintena d’accepcions d’aquesta paraula.

Horaci, pel què es veu, es referia “gaudir del dia”. En la nostra frase més moderna hi hem endollat el “Viure”

Aleshores si “viure”, en aquest cas significa gaudir, la cosa ja es va aclarint.

I aquí ja podem donar un diagnòstic més clar d’aquest virus perniciós que pot actuar hipertròficament en el nostre sistema mental d’una forma psicotròpica.

Perquè , jo em pregunto: La vida com es gaudeix?

Tots la gaudim igual?, si és que la gaudim?

Aconsellar a qualsevol humà que “visqui la vida” (Gaudeixi la vida) no pot ser perillós?

Perquè es pot donar el cas de que t’escolti i es posi a viure la vida d’una forma diferent com l’està vivint.

Primer li hem d’explicar que vol dir aquest tandem semàntic i metafòric “Viure = Gaudir”. I això és complicat. Per què? Perquè no tothom gaudeix igual.

Hi ha qui sent plaer menjant-se les tites del nas. Hi ha qui el sent pescant(és un dir) amb la canya. Hi ha qui el sent llegint (Una amiga meva diu que no hi ha res com un bon “polvo” i un bon llibre)... Etc. Etc.

Per tant, si aconsellem “viure” la vida (o sigui, gaudir) pot ser que el nostre aconsellat se li giri el topí i es posi a menjar tites del seu nas, o a cardar frenèticament. I els excessos podrien resultar-li nefastos.

Tothom està contaminat d’aquest tòpic tant perillós que fa més mal que bé.

Hi ha gent, molta, que s’han trastocat quan s’han posat a “viure la vida”. He vist alguns exemplars que s’han tornat més frickis que el Julio Iglesias cantant el Cucurrucucu...

Perquè la gent quan ens posem a fer bestieses som realment esperpèntics.

Ara només ens cal escoltar (llegir), atentament, al nostre doctor Bandini que estic segur, que ha trobat el remei, o al menys una millora, a aquesta epidèmia universal. No, dic malament, epidèmia "occidental capitalista"; perquè els negres de l’Africa tropical, o de l’Amazones, ja la viuen la vida.

Imatge treta de

http://libreriamichelena.blogspot.com/

http://www.flickr.com/photos/vaampira/3298292668/


I com era d'esperar, la resposta amb la fòrmula magistral del tractament del Dr. Bandini ens ha arribat puntualment. Llegim la seva proposta:


Los síntomas de la Bulimia Vital ( aunque este nombre no le fuera otorgado hasta las postrimerías del siglo XX) ya fueron descritas en 1813 por Franz Joseph Gall, neuronatomista precursor de las teorías frenológicas. Para su estudio, encerró a varias decenas de voluntarios y los sometió a diferentes niveles de intensidad vital, a intervalos de aproximadamente 20 deciVitaBelios. Al término del proceso, el equipo de investigación de Franz Joseph Gall se percató de la existencia, en uno de cada tres individuos, de al menos tres de las siguientes dolencias:

-
Nerviosismo estático: alteración nerviosa causada por la falta de movimiento. La persona que la sufre siente la necesidad fisiológica de permanecer en movimiento continuo, ya sea yendo o viniendo, aunque no sepa exactamente de donde.

-Parálisis palpebral: incapacidad absoluta para cerrar los párpados, es decir, cerrar los ojos. Esta dolencia provoca en quien la padece un estado de observación continuo de todo lo que le rodea, aunque no se entere ni entienda nada de lo que está viendo.

-
Incompetencia del sueño: carencia de descanso durante las horas de sueño. Las personas que presentan este síntoma son incapaces de conciliar el sueño, en un afán desmedido por aprovechar al máximo las horas nocturnas ( diurnas en caso de panaderos, camareros de discoteca, guardas de seguridad y vampiros al acecho)

-
Inestabilidad sacial: imposibilidad de sentirse saciado en ningún sentido, ya sea visual, táctil, olfativo, auditivo, conversacional o sexual ( se incluye este último como conjunción de los cinco anteriores).

-
Subsatisfacción crónica: no confundir con insatisfacción. Los afectados por esta enfermedad sí se sienten satisfechos, pero no al 100%, cosa que les induce a seguir obteniendo, o al menos a intentarlo, el producto de la fuente de sus deseos.

Así pues, y siguiendo las indicaciones del doctor Franz Joseph Gall, quien presente varios de los síntomas anteriores presenta un cuadro claro de Bulimia Vital de primer grado, cuyo tratamiento pasaremos a describir a continuación. Si por el contrario, un individuo presenta solamente un caso de Redundancia Fraseal ( “Vivir la vida” no es más que una redundancia del nivel de estupidez que “Subir para arriba” o “Entrar para dentro”), los especialistas le prescriben una dosis de sentido común y dejar de leer a Ramón Valls.

El tratamiento para infección por el virus que nos ocupa contiene tres frentes de actuación:

- Farmacológico: administrar al paciente una dosis de 500mg de TrankiTronkol vía tópica ( por supuesto) cada vez que este sienta la necesidad de comprarse un móvil de última generación, de leer a Stieg Larsson, de colgarse un bolso de Tous o de asistir a un concierto de Macaco.

- Psicológico: someter al paciente a un tratamiento de shock, consistente en hacer desfilar ante sus ojos, protegidos y separados de él por un cristal resistente, todo aquello que el individuo haya definido anteriormente como “formas de vivir la vida”. Al mismo tiempo, el paciente será sometido a otros tipos de estímulos, como por ejemplo cosquillas en los pies, música de Serrat, olores florales... Así, la persona infectada podrá ir descubriendo que existen otras clases de formas de “Vivir la vida” y que cualquiera de ellas es buena y que, por lo tanto, la frase tópica que nos ocupa carece totalmente de sentido.

- Quirúrgica: aplicar solamente en casos de severidad extrema. Consiste en la
extirpación de las glándulas Carpediemoides, situadas en el lóbulo occipital ambidiestro de la parte concreta con la que el paciente piense.

Esperando que esta información sirva de ayuda para todos ustedes, me despido hasta otra ocasión.

Dr. Bandini


1 comentari:

Bandini ha dit...

Los síntomas de la Bulimia Vital ( aunque este nombre no le fuera otorgado hasta las postrimerías del siglo XX) ya fueron descritas en 1813 por Franz Joseph Gall, neuronatomista precursor de las teorías frenológicas. Para su estudio, encerró a varias decenas de voluntarios y los sometió a diferentes niveles de intensidad vital, a intervalos de aproximadamente 20 deciVitaBelios. Al término del proceso, el equipo de investigación de Franz Joseph Gall se percató de la existencia, en uno de cada tres individuos, de al menos tres de las siguientes dolencias:

-Nerviosismo estático: alteración nerviosa causada por la falta de movimiento. La persona que la sufre siente la necesidad fisiológica de permanecer en movimiento continuo, ya sea yendo o viniendo, aunque no sepa exactamente de donde.

-Parálisis palpebral: incapacidad absoluta para cerrar los párpados, es decir, cerrar los ojos. Esta dolencia provoca en quien la padece un estado de observación continuo de todo lo que le rodea, aunque no se entere ni entienda nada de lo que está viendo.

-Incompetencia del sueño: carencia de descanso durante las horas de sueño. Las personas que presentan este síntoma son incapaces de conciliar el sueño, en un afán desmedido por aprovechar al máximo las horas nocturnas ( diurnas en caso de panaderos, camareros de discoteca, guardas de seguridad y vampiros al acecho)

-Inestabilidad sacial: imposibilidad de sentirse saciado en ningún sentido, ya sea visual, táctil, olfativo, auditivo, conversacional o sexual ( se incluye este último como conjunción de los cinco anteriores).

-Subsatisfacción crónica: no confundir con insatisfacción. Los afectados por esta enfermedad sí se sienten satisfechos, pero no al 100%, cosa que les induce a seguir obteniendo, o al menos a intentarlo, el producto de la fuente de sus deseos.

Así pues, y siguiendo las indicaciones del doctor Franz Joseph Gall, quien presente varios de los síntomas anteriores presenta un cuadro claro de Bulimia Vital de primer grado, cuyo tratamiento pasaremos a describir a continuación. Si por el contrario, un individuo presenta solamente un caso de Redundancia Fraseal ( “Vivir la vida” no es más que una redundancia del nivel de estupidez que “Subir para arriba” o “Entrar para dentro”), los especialistas le prescriben una dosis de sentido común y dejar de leer a Ramón Valls.

El tratamiento para infección por el virus que nos ocupa contiene tres frentes de actuación:

- Farmacológico: administrar al paciente una dosis de 500mg de TrankiTronkol vía tópica ( por supuesto) cada vez que este sienta la necesidad de comprarse un móvil de última generación, de leer a Stieg Larsson, de colgarse un bolso de Tous o de asistir a un concierto de Macaco.

- Psicológico: someter al paciente a un tratamiento de shock, consistente en hacer desfilar ante sus ojos, protegidos y separados de él por un cristal resistente, todo aquello que el individuo haya definido anteriormente como “formas de vivir la vida”. Al mismo tiempo, el paciente será sometido a otros tipos de estímulos, como por ejemplo cosquillas en los pies, música de Serrat, olores florales... Así, la persona infectada podrá ir descubriendo que existen otras clases de formas de “Vivir la vida” y que cualquiera de ellas es buena y que, por lo tanto, la frase tópica que nos ocupa carece totalmente de sentido.

- Quirúrgica: aplicar solamente en casos de severidad extrema. Consiste en la extirpación de las glándulas Carpediemoides, situadas en el lóbulo occipital ambidiestro de la parte concreta con la que el paciente piense.

Esperando que esta información sirva de ayuda para todos ustedes, me despido hasta otra ocasión.

Dr. Bandini