dijous, d’abril 09, 2009

Vell regadiu

Perill d'extinció


Mireu-vos bé aquesta imatge. És un bancal sembrat de patates. Seguint l'ancestral tradició, el meu amic de l'Argentera, el Jaume "Samarró", ha fet els crestalls, a cops d'aixada, on ha enterrat els talls de patata grillats que molt aviat sorgirant de la terra amb una verdor exhuberant, encara que inútil, perquè la seva virtut la té als arrels prenyats de fècula. La patata, "el pa dels pobres" que va dir el rei francès Lluís XVI, ens va arribar d'amèrica, inflada i generosa; avui present a la taula de tot el món.




En aquest bancal, hi podeu observar el sistema de rec emprat antigament. L'aigua provinent de la bassa o del bassot, arriba al bancal per la sèquia que veieu a la part baixa de l'imatge. Quan ha donat el tomb al crestall (part alta) el pagès obre la "trincada" i l'aigua entra al crestall següent. A aquesta feina se l'anomenava "anar a regar".
Jo ho havia fet moltes vegades, calçat amb les avarques ("auvarques") amb els peus dins del rec i amb l'aixada a punt per canviar la direcció de l'aigua. Avui, el regadiu ja es fa amb el sistema de goteig, per estalviar aigua. Però encara hi ha pagesos com el "Samarró" que conserven les tradicions que agonitzen, poc a poc...


A la foto hi podem veure el bassot de l'hort de casa. És una presa al mig del barranc, per estancar l'aigua, que a l'estiu baixa escassa. Quan el bassot és ple, s'avia (verb aviar) la "bossarrera" que estava obturada per una barra de fusta i l'aigua baixa per la sèquia lateral, cap els bancals de l'hort.
Aquesta presa, s'havia de fer amb fang (gleva de bassot) per poder ser destruïda en cas d'una avinguda sobtada (barrancada) per evitar que s'inundéssin les hortes.


Glosari:

Aviar....................Deixar sortir l'aigua d'una bassa.
Avarques (auvarques) ......... sandàlies fetes de pneumàtic de cotxe.

Bancal...............Tros de terra conradissa limitada per un marge, amb un rec entorn per passar l'aigua.

Crestall.............Munt de terra que limita lateralment dos solcs de sembradura o de regadiu o dues taules d'hort.

Trincar..............(De trencar) Canviar sobtadament de direcció; cast. torcer. a) tr., amb complement directe indicador de la cosa que es fa canviar de direcció. Féu anar los sarraïns ab exades e trencà l'aygua...

Bassot...............Derivat de bassa. Bassa gran d'aigua.

Gleva.................Pa de terra compacta i endureïda per la humitat, formant una crosta planera.

Bossarrera.........Derivat de boçar (vomitar). Forat del bassot per on sortia l'aigua.

Anexe:

La patata es sembra trocejant-la i aprofitant les parts grillades (germinades). Aquests grills esdevindran les futures patateres i els seus arrels es desenvoluparan en forma de tubèrculs. Quines coses té la mare Natura!

A un nen d'una escola actual li van preguntar per l'orígen de la patata i va dibuixar una bossa de patates "chips"

2 comentaris:

Què t'anava a dir ha dit...

Si. a més tenien un gust especial que no ho pots trobar a cap super.

Unknown ha dit...

De petit i d’adolescent en vaig fer un tip d’anar a regar de la forma tradicional que tu ben be dius, de fet era l’única feina de l’hort que m’agradava fer, ja que no era gens pesada.

En les vegades que l’aigua trigava molt a arribar al cap, m’entretenia fent carreres navals de barquetes de joguines per a veure quina arribava abans.