dimarts, d’abril 07, 2009

Topicoteràpia

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Ja fa temps que el Dr. Bandini i jo, volem inaugurar, dintre del club del cronopi, un consultori dedicat a la teràpia del tòpic.
Quan parlem de tòpic, ens referim a la 3ª definició del Diccionari de la GREC

3 m LIT/LÒG 1 Argument general que s’aplica a tots els casos anàlegs, lloc comú.
2 Expressió trivial emprada sistemàticament en el mateix sentit. Els tòpics que hom aprèn a l’escola, que hom llegeix a la premsa.

La topicoteràpia és una ciència nova que estem desenvolupant, amb el Dr. Bandini, perquè pensem que hem arribat a una situació dramàtica per part dels escriptors i escriptores actuals.
El meu amic Miquel Caselles que comenta, sempre fugaçment, les meves entrades del bloc, em deia fa un parell de dies: “Tot està inventat”.
Segons aquesta teoria, ja només ens queden els tòpics, amb les seves germanes, les frases fetes i els seus cosins, els llocs comuns.
Jo discrepo de l’afirmació del Miquel que, per cert, és un dels tòpics més emprats.
La meva resposta és: Sembla que “tot estigui inventat” perquè no hi ha “inventors”.
Encetem la nostra consulta i demanem la vostra col·laboració.
Un servidor, Dr. Argentviu, s’ocuparà dels diagnòstics de les malalties tòpiques i el Dr. Bandini ens donarà les seves fórmules magistrals de guariment.
La nostra teràpia no és solsament indicada per a la gent que junta lletres (Hauríem de dir junta tòpics), sinó també per a aquells que els agrada parlar. Aquests darrers són els que fan més estralls amb els virus tòpic.
Es tracta d’una teràpia físicament innòcua. Les úniques contraindicacions , molt poc importants, poden ser de caràcter psicògen. Però, abandonant el tractament, el pacient/a pot seguir vivint enganxat al tòpic com si no hagués passat res.

Dit això, només hem d’afegir que el Dr. Bandini i jo, esperem les vostres propostes.
Indiqueu-nos quins són els tòpics que us causen més trastorns, i nosaltres mirarem de pal·liar-ho en la mesura dels nostres coneixements.
Contempleu aquesta imatge de Roc-Lun. Hi capteu l'intercanvi de tòpics? Són microbians però es poden combatre.



Per iniciar, sense pèrdua de temps, aquest projecte terapèutic, ho farem amb el tractament d’un dels tòpics més comuns de la nostra societat. Suposo que la majoria, l’heu emprat i sofert molt sovint:

“Totes les opinions són respectables”

Frase tòpica de gran transcendència en el nostre ego. És tracta d’una afirmació summament perniciosa. És fruit de la irreflexió, del poc aprofundiment analític del seu contingut.
Aquest tòpic l’emprem quan no ens queden arguments en una discussió. Per tancar la polèmica en una tertúlia que s’ha fet enfarfegosa, sempre concloem la frase nefasta: “Bé, totes les opinions són respectables”
És realment perillosa questa frase.
Segons el Dr. Henri B. Boltimer ( Molnies, 1938) de la Universitat de Brandon, un dels més ferms teòrics de l’analítica psico-antropològica, ens diu en l’article 222 del seu llibre Animalades delirants. Edit,Tempesta . Pàdua 2006:

“Asseverar que tothom pot dir i actuar segons el seu pensament és altament perillós en el desenvolupament d’un col·lectiu humà. Hem de tenir en compte que hi ha hagut homes influents en l’Història de la Humanitat amb idees de bomber, com en Hitler que va arribar a pensar que el sabó que es fabricava del greix humà, era de la més alta qualitat per al cutis femení de raça ària.”
El meu diagnòstic, coincident amb les indicacions del Dr. Boltimer és clarament favorable a l’extirpació de la frase tòpica que estudiem.
“Totes les opinions són respectables” s’ha d’extirpar del cos intel·lectual i psicològic de tot individu.
Malgrat ser una frase nociva i contagiosa, pot ser tractada amb moltes possibilitats d’èxit
I fins aquí la meva exposició de la malaltia. Seguidament el Dr. Bandini ens proposarà el seu tractament.

Tractament del Dr. Bandini:

El tópico es uno de los trastornos lingüístico-psicológicos más extendido entre los adultos del mundo, y al estudio de su tratamiento se están dedicando hoy en día muchos medios y esfuerzos. El profesor Earl Thompson, de la PIS ( Psicological Investigation Society), ha sentado recientemente las bases para la detección y aislamiento del tópico, con el objetivo de focalizar mejor la aplicación de los fármacos necesarios que, por otra parte, son muy agresivos para el paciente. Al hilo de tal avance, el doctor en “Respectología Opinativa” Karl Van Shoerlenberg, de la Universidad de Ohito, publicó el pasado mes de noviembre un estudio realizado sobre un millar de afectados por la enfermedad que hoy nos ocupa: "Todas las opiniones son respetables".

Su investigación dio como resultado el tratamiento que paso a detallar a continuación:

Duración del tratamiento: 1+1 semanas.

Fármaco indicado: Mala lechenol cápsulas ( 20 mg)

Indicaciones: Reducción progresiva del uso y convencimiento del tópico “Todas las opiniones son respetables”.

Posología: Durante la primera semana, aplicar 3 veces al día. Las vías para la aplicación son:
Tertulias generales durante el desayuno en Antena3.
Lectura de prensa durante el café después de la comida.
Tertulias deportivas después de la cena.
Llegados a la mitad del tratamiento ya deberían notarse mejoras por parte del paciente. De no ser así, repetir el proceso una semana más.

Durante la segunda semana:
Charlas en cualquier barra de bar de 8 a 10 de la mañana.
Lectura de prensa rosa durante las estadías en el baño.
Música POP actual mientras se prepara la cena.

Este tratamiento hace aparecer en el paciente un aumento progresivo de Mala Leche hacia las opiniones vertidas por los distintos canales de aplicación, disminuyendo así el efecto que la frase “Todas las opiniones son respetables” produzca sobre la persona afectada.

Contraindicaciones: En caso de ser votante de IU, fan de Isabel Pantoja y David Bisbal o seguidor del RCD Espanyol, consultar con su médico antes de aplicar este tratamiento.

Posibles efectos secundarios: En los casos descritos en el apartado anterior pueden llegar a observarse cambios brusco de humor, calvicie sobacal, pérdida de apetito sexual y sudor extraestomacal.
En el resto de pacientes no se han observado efectos adversos, salvo algún caso de “Berrinchum Plantae”, pataleta infantil provocada sin duda por la mala leche aplicada durante el proceso.

Dr. R. Bandini

4 comentaris:

Carme Rosanas ha dit...

Je, je, je, quina gràcia! M'ho he passat pipa amb la topicoteràpia.

Vaig fer dos dibuixos de les teves fotos del post de les coses petites. L'avellaner (que posat amb massa pressa no vaig posa t l'enllaç al teu blog) i ara tinc preparat el picaporta, per demà. Ara ja estan els dos enllaços posats. "Més val tard que mai"... o això és un tòpic del qual m'he de curar?
Una abraçada. ;)

Aura ha dit...

Estimados y geniales Doctores,

Por mi parte, me limito a malgastar tres palabritas de mi inusual vocabulario callejero. Como respuesta a la enfermedad expuesta, tan extendida en nuestra sociedad moderna, yo digo “Y un carajo!”.
Señores de toda la concienzuda humanidad inconcienzuada NO TODAS LAS OPINIONES SON RESPETABLES, pero es momento de llenar las arcas y vencer la crisis (otras dos enfermedades), que precisan de sus tratamientos estos más focalizados entre altos cargos.
En las más bajitas esferas, pero no mucho, hay otras muchas epidemias que erradicar. Joé, como me estoy explayando, pero ya acabo, que no es plan.
Me encantaría, como les venía diciendo, que ayudaran a erradicar algunas plagas como, el cliente siempre tiene la razón (ya me dirán cuál), o tú estás aquí trabajando porqué yo te pago (y en mi caso yo mismamente, también).
Bien, siento dejarles de este modo, pero debo atender al teléfono, el cliente no debe esperar (otra) y menos ahora que dicen que estamos en crisis.

Salutens

el Mèlich ha dit...

Carme, ja deia jo que aquell dibuix em sonaba..."On l'hauré vist?"
Saps? és un avellaner de l'hort de casa a l'Argentera, on s'ha perdut quasi del tot la collita de l'avellana...La que em va donar menjar fins els divuit anys...melancolieeee.
intentarem guarir-te del tòpic que ens exposes.
Una abraçada
J. Mèlich

el Mèlich ha dit...

Aura, ja ets a la llista d'espera...
El tu tòpic és de difícil tractament. A veure el Dr. Bandini com s'ho munta.
Gràcis per entrar al consultori.
necesitam clients (pacients9 però que no tinguin sempre la raó.
Besuquillo
Mèlich