dimecres, de febrer 20, 2013

Pobre català o català pobre


L'Altre dia, prenent unes copes amb la meva esposa i uns amics (Desi i Pep Sans), cansats de tant parlar de la brossa política dels darrers temps, va sortir a la conversa el tema de la nostra parla i de la nostra escriptura. Vam acceptar que hi ha molt veïnat que tant en les converses com en l’escriptura maltracten el català de forma escandalosa.
Vam discutir, justificant les presses dels nous mitjans de comunicació, el fracàs escolar, la deixadesa, el desinterès, la incultura, etc. La desi va dir que s’escandalitza quan llegeix a gent jove que ha passat el graduat escolar i inclús estudis superiors, per la quantitat de faltes que fan . Això no té perdó. Ens omplim la boca de Catalunya lliure i Independència i a l’hora de parlar el nostre idioma, ens hi caguem. Quan l’idioma sempre és el millor llaç d’integració d’un poble. Excuses, com he dit, moltes. La gent més gran perquè els van obligar a estudiar en castellà. Els joves perquè passen de llengua (segons quina) i de literatura. En fi. Durant una bona estona vam repassar la quantitat de paraules i expressions que escrivim i diem de forma errònia.
Ja se sap que tots fem faltes, tant d’ortografia, de sintaxi com de fonètica i no podem anar predicant la nostra perfecció perquè no hi és. Però una mica de cura sí que s’hauria de tenir. Com? Llegint, escrivint, practicant i escoltant els consells que se’ns donen.
Avui hi ha eines excepcionals en la xarxa: Diccionaris de tota mena: Etimològics, de terminologia, generals, de traducció, etc. I són gratuïts. Amb un simple clic s’hi pot accedir. No us poso cap enllaç perquè simplement entrant a Google i posant “Diccionaris”, surten tots.
Després d’aquesta parrafada, us proposo un exercici, com entreteniment.
L’idioma espanyol, millor dit, castellà, va empastifar tant la nostra llengua , que avui es necessita un desoxidant molt potent per decapar la crosta impregnada en tot el nostre vocabulari.
Aquí encetem una tirallonga de mots i expressions que podeu ampliar si col•laboreu en aquest projecte. Esperem la vostra col•laboració.


  1. adiós
  2. ojo 
  3. bueno 
  4. vale 
  5.  des de luego
  6.  después

    menos mal 
  7. toma!! 
  8. cuento
  9. cumpleanys 
  10. enfermetat  
  11. tormenta  
  12. sigut 
  13. tenim que
  14. manco 
  15. cigarro
  16. bolso 
  17. quadro
  18. teatro  
  19. al tanto 
  20.  ojo  
  21. cuidado  
  22. bones tardes  
  23. venta 
  24. fecha 
  25.  telèfono , telèfen
  26.  èlit 
  27.  oassis 
  28. Moscú 
  29. Ibissa
  30.  casi.  
  31. ojalà 
  32. tan siquiera
  33.  cera (vorera) 
  34. buzón
  35. bocadillo
  36. sello
  37. berberecho
  38. pistatxo
  39. sonido
  40. mechero
  41. pedido
  42. enchufe
  43. empleo
  44. anano
  45. gorda
  46. enssaig
  47. ensaladera
  48. cubitera
  49. cubito
  50. enterar-se
  51. equis (X)
  52. despedir
  53. despotricar
  54. dicho
  55. gafes
  56. llamatiu
  57. llistín
  58. yema (d'ou)

Nota: A mesura que rebi més sugerències per Facenook o per aqui, aniré ampliant la tirallonga, per si algú les vol copiar i guarda