dimecres, de febrer 20, 2013

Pobre català o català pobre


L'Altre dia, prenent unes copes amb la meva esposa i uns amics (Desi i Pep Sans), cansats de tant parlar de la brossa política dels darrers temps, va sortir a la conversa el tema de la nostra parla i de la nostra escriptura. Vam acceptar que hi ha molt veïnat que tant en les converses com en l’escriptura maltracten el català de forma escandalosa.
Vam discutir, justificant les presses dels nous mitjans de comunicació, el fracàs escolar, la deixadesa, el desinterès, la incultura, etc. La desi va dir que s’escandalitza quan llegeix a gent jove que ha passat el graduat escolar i inclús estudis superiors, per la quantitat de faltes que fan . Això no té perdó. Ens omplim la boca de Catalunya lliure i Independència i a l’hora de parlar el nostre idioma, ens hi caguem. Quan l’idioma sempre és el millor llaç d’integració d’un poble. Excuses, com he dit, moltes. La gent més gran perquè els van obligar a estudiar en castellà. Els joves perquè passen de llengua (segons quina) i de literatura. En fi. Durant una bona estona vam repassar la quantitat de paraules i expressions que escrivim i diem de forma errònia.
Ja se sap que tots fem faltes, tant d’ortografia, de sintaxi com de fonètica i no podem anar predicant la nostra perfecció perquè no hi és. Però una mica de cura sí que s’hauria de tenir. Com? Llegint, escrivint, practicant i escoltant els consells que se’ns donen.
Avui hi ha eines excepcionals en la xarxa: Diccionaris de tota mena: Etimològics, de terminologia, generals, de traducció, etc. I són gratuïts. Amb un simple clic s’hi pot accedir. No us poso cap enllaç perquè simplement entrant a Google i posant “Diccionaris”, surten tots.
Després d’aquesta parrafada, us proposo un exercici, com entreteniment.
L’idioma espanyol, millor dit, castellà, va empastifar tant la nostra llengua , que avui es necessita un desoxidant molt potent per decapar la crosta impregnada en tot el nostre vocabulari.
Aquí encetem una tirallonga de mots i expressions que podeu ampliar si col•laboreu en aquest projecte. Esperem la vostra col•laboració.


 1. adiós
 2. ojo 
 3. bueno 
 4. vale 
 5.  des de luego
 6.  después

  menos mal 
 7. toma!! 
 8. cuento
 9. cumpleanys 
 10. enfermetat  
 11. tormenta  
 12. sigut 
 13. tenim que
 14. manco 
 15. cigarro
 16. bolso 
 17. quadro
 18. teatro  
 19. al tanto 
 20.  ojo  
 21. cuidado  
 22. bones tardes  
 23. venta 
 24. fecha 
 25.  telèfono , telèfen
 26.  èlit 
 27.  oassis 
 28. Moscú 
 29. Ibissa
 30.  casi.  
 31. ojalà 
 32. tan siquiera
 33.  cera (vorera) 
 34. buzón
 35. bocadillo
 36. sello
 37. berberecho
 38. pistatxo
 39. sonido
 40. mechero
 41. pedido
 42. enchufe
 43. empleo
 44. anano
 45. gorda
 46. enssaig
 47. ensaladera
 48. cubitera
 49. cubito
 50. enterar-se
 51. equis (X)
 52. despedir
 53. despotricar
 54. dicho
 55. gafes
 56. llamatiu
 57. llistín
 58. yema (d'ou)

Nota: A mesura que rebi més sugerències per Facenook o per aqui, aniré ampliant la tirallonga, per si algú les vol copiar i guarda