dimarts, d’octubre 30, 2012

Guerra dels Segadors


Coneixíeu els precedents d'Independència i creació de la República Catalana? Guerra dels segadors (1640). Aqui us en avanço un petit resum. Consulteu llibres d'història i internet. El Google és una gran eina.
"El setemb
re, l'exèrcit de Felip IV d'Espanya comandat per Pedro Fajardo, el marquès de Los Vélez, va ocupar Tortosa, que tenia una guarnició castellana al Castell de la Suda, amb un exèrcit de 23.000 infants, 3.000 genets i 24 canons i la va convertir en el port de sortida de tropa i municions a Itàlia i el Rosselló. Avançant en direcció a Barcelona i després de les batalles del coll de Balaguer (10 de desembre) i de Cambrils, el 24 de desembre pren la ciutat de Tarragona, que Roger de Bossost, baró d'Espenan, va rendir sense combatre, fugint a França en lloc de defensar Martorell, on van anar les tropes catalanes de la ciutat, mentre Josep Margarit i de Biure atacava la rereguarda a Constantí. L'ocupació fou seguida d'una duríssima repressió contra el poble revoltat.
Proclamació de la República

El 16 de gener de 1641, davant l'alarmant penetració de l'exèrcit castellà després de la derrota a la batalla de Martorell, Pau Claris al capdavant de la Generalitat de Catalunya proclamà finalment la República Catalana, ara amb l'adhesió de la burgesia urbana descontenta per la pressió fiscal, acordant una aliança politico-militar amb França.