dijous, d’octubre 20, 2011

El Pilar del 3 de vuit. Octubre 2011

Una grua !

“Volverán las oscuras golondrinas…”
                                              Gustavo A. Béquer
                                                    
Entraves per qualsevol indret dels nostre litoral i els seus cossos metàl·lics volaven damunt nostre. Cigonyes amb potes de Tour Eifel i el seu farcell ple de formigó, de taulons, de totxos, grinyolant amb cants de rovell. Eren la nostra sort, el nostre mannà, malgrat els planys ecològics d’apocalipsi del paisatge. Van desaparèixer, no sé si tornaran.
Avui m’ha fet un salt el cor. Davant de casa han muntat una grua. M’ha semblat més gran que les d’abans, potser per la falta de la costum. Finalment,els meus ulls enlluernats s’han avesat al seu tamany formidable. Té la pota blava i el coll groc. Però no és una grua amb la mateixa feina de les que van fugir amb la galerna de la crisi. És una grua pública, vull dir, d’una obra pública, de les últimes del llegat Zapatero i, per afegitó, a Calafell, de l’herència del Jordi Sánchez. Segons resa el cartell són les obres d’adaptació de l’antiga “Sala” , anomenada també “Cine Iris”.
Potser l’arribada d’aquesta grua és l’anunci o la premonició del retorn de l’au fènix immobiliària. I les tornarem a veure voleiar pel nostre terme. De moment no tenim altra medicina per a aquesta pesta ruïnosa. La construcció era el motor indiscutible. Si no volem tornar enrere i no veure més grues esquinçant el cel, caldrà demanar als nostres salvadors que s’inventin un succedani. Hem canviat de manaires, a l’ajuntament, a la Generalitat, al Consell comarcal, a la Diputació,  i aviat, a les inevitables Espanyes. Tots ens han promès canvis de política, noves pocions per aixecar-nos la moral i la butxaca. Però a mi em sembla que sinó tornen  les grues, com les orenetes d’en  Béquer, ho tenim clar. De moment gaudiré uns quants mesos contemplant els vols la del meu carrer. És un espectacle potent i esperançador.