divendres, de novembre 05, 2010

Polítics sense cultura


Humanitats

Crec que per a governar un poble, avui, s'ha de ser portador d'un bagatge cultural notable. No com en el franquisme que només s'exigia ser portador de "valores eternos".
Diria que més que un erudit, un governant ha de ser un Humanista. Com a mínim una persona amb el coneixement suficient per poder comprendre i aplicar allò que ha aprés: No tan sols en especialitats científiques o tècniques. Sinó en cultura general. Volen defensar la nostra llengua, per exemple, i n'hi ha ben pocs que la parlin i escriguin mitjanament presentable. 
Sòcrates va dir, potser exageradament,  que  el món hauria d'estar governat per filòsofs. En aquell temps el concepte filòsof tenia totes les connotacions d'home savi.
Vosaltres pensareu que intentar inculcar la filosofia als nostres representants a l'ajuntament és com fer aprendre català al Rajoy. I no ho dic perquè els nostres manaires i el Rajoy no  tinguin aquesta capacitat, no; és perquè no els dona la gana, la Cultura els hi porta fluixa (permeteu-me la grolleria). Millor dit, el tema els rellisca.
 

Coneixeu algun exemplar que s'ajusti al poema de Bertold Brech? Jo sí....


No us ho prengueu amb conya. Si des de joves o no tant joves , alguns dels nostres alcaldes i regidors haguessin pegat una ullada en textos com els que adjunto, potser no haurien penetrat tant descaradament en el món del materialisme,el món de la lluita descarada pel setial, amb suborns, influències, corrupció etc. que ara fan patir als ciutadans.
Simplement s'han après quatre frases tòpiques i retòriques  per embadocar el poble que , dit de pas , sol ser tant inculte com ells, (dona'm futbol i Belen Esteban y "dime tonto").
Tenim uns governants espavilats, però no preparats, ni ètica ni políticament per governar un poble.Totalment materialistes: assolir un lloc important i defensar-lo amb ungles i dents amb pactes vergonyosos, tripijocs fastigosos, desqualificacions, insults i tota mena de fórmules immorals per defensar el tabernacle. 
Prediquen donar pas a la joventut, a idees noves ,obrir el ventall, però, amb la seva presència al davant de la processó.

I això ho provoca la manca de cultura la manca d'ètica i de moral. la majoria pensen que els únics valors són els econòmics, els valors espirituals són collonades

De l'actual consistori (21 ) quants o quantes penseu que han repassat lectures com aquestes? Alguns/es mai, d'altres potser quan anaven a l'institut, en una assignatura que es deia quelcom aixi com "Filosofia"
I no em vingueu ara a mi retraient-me ínfules d'intel·lectual. sóc un trist forner...però tota la vida m'he preocupat pel saber, pel coneixement i per allò que pogués enriquir-me l'intel·lecte més que la butxaca.


L’ètica, en la mesura que sorgeix del desig de dir alguna cosa sobre el sentit últim de la vida, sobre l’absolutament bo, l’absolutament valuós, no pot ser una ciència. El que diu l’ètica no afegeix res, en cap sentit, al nostre coneixement. Però és un testimoni d’una tendència de l’esperit humà que jo personalment no puc sinó respectar i que no ridiculitzaria per res del món.

Wittgenstein – Conferència sobre ètica.

Hi ha un imperatiu que sense erigir en principi a assolir cap condició, o cap finalitat per a una determinada conducta, ordena immediatament aquesta conducta: és un imperatiu categòric. Fa  referència, no a la matèria de l’acció, ni al que n’ha de resultar sinó a la forma o al principi en què s’ha de procedir - que ha de ser essencialment bo en la seva intenció. Aquest imperatiu pot ser anomenat el de la moralitat.

Kant – Fonamentació de la Metafísica dels Costums


Donat que la felicitat és una activitat de l’ànima d’acord a la virtut perfecta, cal que ens ocupem de la virtut, perquè d’aquesta manera investigarem millor el que fa referència a la felicitat. I sembla que el veritable polític s’esforça a ocupar-se, sobretot, de la virtut perquè vol fer els ciutadans bons i submisos a les lleis.

Aristòtil – Ètica a Nicòmac, Llibre I



 Aquí teniu unes quantes perles
Gobierna mejor quien gobierna menos.  
Lao Tse
Los políticos son como los cines de barrio, primero te hacen entrar y después te cambian el programa.
 Enrique jardiel Poncela
Es muy difícil hacer compatibles la política y la moral.
Francis Bacon
Democracia significa gobierno por los sin educación, y aristocracia significa gobierno por los mal educados.
Gilbert Chesterton

2 comentaris:

Ernest ha dit...

Si et sembla potas afegir-hi una altra cita: "Els polítics són com els bolquers: cal canviar-los sovint i per la mateixa raó"

el Mèlich ha dit...

Molt bona Ernest...Hi ha milers de cites que ens parlen de política...no cabrien a Internet