dissabte, d’agost 21, 2010

Últims testimonis


Se n'ha anat el Magí "el Tarrit" (Magí Sicart) un dels pescadors més vells de la Platja. Va ser Patró Major de la Confraria. Home honest, simpàtic molt apreciat a Calafell, amic del
Carlos Barral al qual idolatrava. Amb ell jo hi havia tingut moltes convers. Una d'elles
encara la puc gaudir en una gravació de més d'una hora.... El Magí estava
molt dolgut de com es feien les coses a l'ajuntament de Calafell.

Que en pau descansi.

 Aquí us ofereixo l'inici de la gravació de més d'una hora, de fa uns quatre o cinc anys:

  El Tarrit


Es diu Magí Sicart   i no sap d’on va sortir el nom de Tarrit.

“Vaig néixer a l’octubre de l’any 21. Ja no hi vaig anar a la guerra jo, tenia catorze o quinze anys... ja no ens van movilitzar. Ni jo, ni el Perexic, ni el Vicentet del Manco i d’altres...ho recordo bé però.
El meu avi, el vell tarrit no el vaig conèixer perquè quan ell va morir jo tenia dos anys...A casa sempre hem tingut barques: igual trasmall,  que sardinals,que llum i que arrastro. La última barca  de llum que hi va haver a Calafell va ser la meva, l’Antonieta amb la que vam passar a pescar a Vilanova i l’any 75 la vaig vendre a Tarragona. I si parlem   de  la vela, la Francisca que també era nostra, que l’any 41 es va despatxar per l’arrastro, va ser l’última barca gran de vela que hi va haver a Calafell.
El Magí en el seu estimat "Barri de L'espineta" on va viure els seus 88 anys.
Les barques de casa... Mira sé que hi va haver la Pablo que era del padrí, una barca ja molt vella... encabat vam tenir la Francisca, vam tenir una que es deia Gavina, vam tenir una que es deia Ramon, una altra Francisca, i encabat una que es deia Magí que me la va comprar el Pauet del Fadrico i la va vendre ell a Barcelona i l’última que hi va haver és  l’Antonieta. Era una barca de llum de dinou tonelades,  ja era gran... Hi anaven vint homes en aquesta barca.
Aquí a Calafell hi va haver 14 barques de llum...Hi ha una anècdota que no sé si te l’hauran explicat...El coneixies el Rafel del Pau coix? que estava casat amb la Tresina, de ca la Salia i era germà del Porres? ...Ves aquí que llavors venia el comandant de Marina de vilanova, perquè pertanyiem a Vilanova que hi havia l’Ajudantia Militar...Bueno...i ve el Garcia Mayor que era tinent de Navio i va cridar tots els patrons... i va anar mirant els folios de les barques, si estaven correctes  i tot...resulta que ens parem davant de la barca del Rafel del Pau Cuix i el Rafel no hi era...potser es va quedar adormit... “ ¿Donde està el patron de esta barca?” i llavors no sé qui el va anar a buscar i va venir...i quan va ser allí se’l mira...i saps en què s’havia fixat?  El Rafel duia un lletrero a la barca que deia BEBA VD.  ZINZANO, a sota el fólio ...I li diu “Oiga Vd. ¿que se cree? que esto és un tranvia?...eso és una barca de pasca. Quíteme Vd. esto!” I li va fer treure el lletreo de Beba Vd. Zinzano... (segueix)

2 comentaris:

Què t'anava a dir ha dit...

una gran persona si senyor

Anònim ha dit...

Al Magi Mun OncLu 1persona incraibla extraudinaria 1Grandissima perdida!! :-( ojala turnessis y sentis la teva Beu.. sempra staras amb mi al meu costat