dimarts, de maig 04, 2010

Records d'infantesa.

Des de la foscor del temps

Hi ha una sensació d'obscuritat i restes de por en alguns dels meus records d'infantesa. Un d'ells és reviure les escenes on el meu pare posava la Pirenaica: "Radio España Independiente Estación Pirenaica". Era una emissora clandestina que emitia en ona llarga i que la paraula "Pirenaica" només era per a confondre. Les emissions es feien des de Moscou, en un principi. Es va crear l'any 1941 a instàncies de La Passionària (Dolores Ibarruri). Més endavant va trametre els seus programes des de diversos països de  l'Est.
A casa teníem un Radiodina i havíem de posar el fil de l'antena dins d'un got d'aigua per evitar les interferències.
 Dolors Ibarruri (La Pasionaria) en un acte del Partit comunista clandestí. A l'altre extrem de la taula Santiago Carrillo

Teníem el volum molt baix per que no es sentís del carrer i si trucaven a la porta, canviàvem immediatament de sintonia.
Tots els programes eren una aferrissada crítica contra el franquisme Amb campanyes d'exaltació del comunisme , esperonant a la gent en la lluita contra la dictadura.
Equip de La Pirinaica: Santiago Carrillo, Jordi Solé Tura i Ramón Mendoza entre d'altres. 

A mi, poc a poc, em va anar entrant un cert rebuig cap a aquesta mena de crítica pamfletària que, de tant repetitiva, perdia molta credibilitat. No és que no tinguessin raó en les seves proclames; ja sabem que el franquisme era un règim criminal, però com que no en vèiem el fruit de tanta lluita, tampoc acabàvem fent-ne gaire cas. Jo em discutia amb el pare i el titllava de nostàlgic.
Avui em passa sovint amb l'anomenat periodisme groc i amb qui practica una crítica aferrissada contra el poder. De tant desmesurada, i ha cops que perd credibilitat, si més no, serietat.
Com diu el refrany català:  Moltes vegades, a so de timbals no s'agafen llebres.
De totes maneres us faig arribar aquest document sonor amb la preciosa veu de La Passionària, en ocasió de l'assassinat de Puig Antich, des de La Pirenaica.

http://www.portaldelexilio.org/AHPCE/ArchivoSonoro/Dolores%20Ibarruri%20sobre%20Puig%20Antich.mp3