dilluns, d’abril 19, 2010

Més històries d'anar per casa

Sempre insisteixo en assenyalar que m’agrada la micro-història. La vida del passat escrita des de baix, a ran de terra, de carrer.
La gent anònima no escriu, però viu. I si hi ha qui sap recollir aquestes vivències, sigui amb documents, imatges o records, no fa res més que escriure una història popular, paral·lela a la que en diuen “gran Història”, la dels fets dels reis, governants, polítics, grans artistes, etc… Aquestes cròniques d’anar per casa a mi em tenen seduït. Perquè també conten , o al menys folren, molts fets capitals de la nostra història. Els completen.
No us heu preguntat, en alguna ocasió: "mentre els poderosos munten les seves guerres, les seves lluites polítiques, el poble què fa? Com ho viu? Què en diu?"
El llibre que vaig publicar fa set anys “L’Argentera…quan anàvem amb avarques”, és, ni més ni menys que, a part d’unes memòries personals, la modesta història, la vida de la gent d’aquell temps, la crònica de 20 anys d’un poble pagès de secà; retratat en la meva modesta obra, però que ja no morirà, com mor molta part de la història dels nostres pobles.
Entre les peces que  he pogut conservar de la gran col·lecció de la meva mare “l’Anita”, que era una dona que ho guardava tot, hi ha un feix de cançoners que és un documental inèdit. Els trobadors de principis del segle passat, quan encara no hi havia aquest esclat de mitjans de comunicació que tenim ara, passaven pels pobles amb fulletons que contenien les cròniques de successos i els venien al veïnat. Eren cròniques en vers que les cantaven amb les melodies de cançons de moda d’aquell temps.
Avui us  presento  un paper que fa referència a una suposada carta que li envia el General Berenguer al General Primo de Rivera, a l’infern.

Repassem, breument, la història:

Primo de Rivera va ser el general dictador que va governar 7 anys  (1923-30) després d’un cop d’estat incruent que va propiciar la dictadura que porta històricament el seu nom. Era pare del fundador de "la Falange", José Antonio.
Berenguer va substituir Primo de Rivera el 1930 i va formar govern sota  la monarquia; fins que l’any1931, que el rei Alfons XIII va fugir i es va instaurar la República. Berenguer va dimitir.

Això és, a grans trets, la història dels “grans”.
Vegeu com es veia des del poble: 



Fotografies: Superior, General Berenguer. Inferior, General Primo de Rivera y Urbaneja, parent directe dels promotors de Segur de Calafell.