dimarts, de gener 05, 2010

La màgia dels objectes

Un simple calendari

A casa, quan jo hi era, no hi va mancar mai el calendari de l”Ermitaño”.

N’hi havia d’altres, el dels pagesos, el Zaragozano, etc. Nosaltres teníem sempre el de "l’Ermitaño".


Aquest any s’ha publicat la 135 edició, sense variar el format. Jo m’havia passat hores i hores fullejant-lo i llegint el seu contingut. Té unes 50 pàgines.
És un almanac de caire religiós i té diverses seccions molt curioses:
Efemèrides, històriques i socials, dades de la litúrgia, les festes mòbils de l’any , les fases de la lluna... i una altra secció d’astrologia : eclipsis, visibilitat dels planetes, etc.
Un apartat d’història i anècdotes, Centenaris, explicacions meteorològiques i científiques...
I, a les pàgines finals hi ha les Festes Majors, les Fires i Mercats de Catalunya.
En el corpus central de l’opuscle és el calendari. Dia per dia, amb el santoral, molt complert i petites indicacions de festes litúrgiques i fins i tot la predicció del temps.
Per exemple:

FEBRERO 2010
MES CONSAGRADO A LA PURIFICACIÓN DE LA VIRGEN...
14 Domingo .- VI del tiempo ordinario. Stos. Cirilo mg.y Metodio. Obs, hermanos copatrones de Europa; Valentín pbro. y mr; Vidal, Felícul, Pròculo mr.
Sol sale a la 6.48 se pone a las 5.24
Luna nueva a 2h. 51 m. de la madrugada en Acuario
 Sale 6.43 se pone 6.02
Nublado.
CARNAVAL


Una informació diària exhaustiva.



Hi ha també un proliferació de bells gravats a la capçalera de cada mes i a la secció de les festes. Alguns porten firma. N’hi ha un on es llegeix, Ross. I en uns altres, Argemí 08. La furma de la portada és il•legible.
Fent una mica d’història apuntarem quatre pinzellades:
Estanislau Tomàs, un enginyer industrial que publica el Calendari dels Pagesos i també el "Calendario Religioso, Astronómico y Literario el Ermitaño de los Pirineos", molt probablement, la segona publicació en actiu més antiga de Catalunya, amb 135 anys d’existència ininterrompuda.
Mitjançant una sèrie de taules matemàtiques, Tomàs elabora manualment el calendari cada any, tasca més complicada del que sembla inicialment: 
 «La Pasqua, per exemple, és el diumenge després del que s’anomena Pleniluni Pasqual, just després de l’entrada del sol en Àries».


En el cas d'Estanislau Tomàs, es pot dir que aquesta afició és també una herència. No en va, el fundador de l’almanac d' “El Ermitaño de los Pirineos” va ser el seu besavi, Antoni Maria Morera, mestre, expert en matemàtica comercial i aficionat a l’astronomia. Des de llavors, ha passat de pares a fills, tant en la família Morera, encarregada de la seva publicació, com en moltes altres llars de Catalunya, on els fills han seguit amb la tradició de comprar l’almanac que ja compraven els seus pares.



A casa no hi va faltar mai, que jo recordi, el calendar de l’”Ermitaño”.
L’altre dia quan el vaig veure damunt del taulell de la llibreria, al costat de propagandes informàtiques i llibres de ciència ficció, les mans se me’n van anar cap al calendari i aquí el teniu.
La festa major de Calafell consta el 16 de Juliol...en canvi, el mercat del dimarts no hi és. Haurem de comunicar-ho al Sr. Estanislau Tomàs.


3 comentaris:

Què t'anava a dir ha dit...

el més important és el calendari del pagès.

el Mèlich ha dit...

A casa no erem gaire importants, Miquel.
El més antic de Catlunya és el d' "El Ermitaño".
Tots els seus gravats em trensporten a l'infantesa...em fascien. El pare a la vora del foc amb l'almanac a les mans.
Bons reis!!

Pipo ha dit...

Bon any a tothom!
Perdoneu l'intromissió, però hi ha un calendari que no he vist aquest any: el de les caixes.
No sé si es que els meus comptes són d'un tó molt vermellós o que han retallat despeses, però el cert es que no l'he vist.