"El client sempre té raó"
(El diner) És la puta universal, la universal alcavota dels homes i dels pobles
W. Shakespeare
Diagnòstic:
És la frase que es considera, equivocadament, la clau del comerç.
El seu subjecte generador és el DINER.
Es tracta d’un dels virus-tòpics més estès en el món capitalista.
És nociu, perniciós i s’encomana als homínids des de la seva entrada en l’ús de la raó.
És d’aparença benèvola i benèfica: “Si dones raó al client això et donarà beneficis” (materialisme pur). El diner (benefici) es suposa que aportarà al comerciant el benestar i la felicitat.
Com que el client aporta el diner, el client forneix de benestar i de falicitat als venedors. Per tant “El client es fa l’amo de la raó”.
Proporciona al comerciant una posició ètica dubtable. Fa somriure i estimar al client de forma falsa, si més no, hipòcrita.
Ens diu Karl Marx, en el seu tercer manuscrit (Manuscritos de filosofía y economía. Madrid Alianza Editorial, 1977):
Como el dinero, en cuanto a concepto existente y activo del valor, confunde y cambia todas las cosas, és la confusión y el trueque universal (...) Aunque sea cobarde, es valiente quien pueda comprar la valentia.
Aquest tòpic es pot dir que és universal i de molt difícil guariment. Com que es tracta d’una epidèmia, cal anar amb compte amb les vacunes antitòpiques que cal aplicar. Els afectats per “El client sempre té raó” solen ser molt resistents a qualsevulla teràpia.
Penso que el Dr. Bandini ens proposarà tractaments psicosomàtics per reforçar el desenvolupament moral i ètic dels afectats i afectades.
Conseqüències:
Hi ha un tractat del catedràtic de Filosofia comercial aplicada, de la Universitat de Maryencros, Jhonatan Reeblay, que podem llegir en el seu llibre Sobre les conseqüències del materialisme capitalista en el comerç. Ètica i moral entre venedor i client. De l’editorial Economanía. València 2004.
En un fragment del seu capítol 223, exposa la següent conclusió:
“La competència deslleial, galopant, que s’ha estès, a partir del consumisme, en el països desenvolupats, ha propiciat un model d’individu, esclau del seu comerç. A rel de l’eslògan que va inventar l’americà Julius Mc Phendon, fundador de la primera cadena americana de productes alimentaris, Phendon & Phendon: “El client sempre té raó” , es va escampar una espècie de filosofia comercial, arreu del món, els practicants de la qual, han venut la seva dignitat, la seva vergonya, la seva essència d’humans, a l’esclavisme del comerç. Podem considerar aquesta nova casta com l’esclavitud de l’era contemporània”.
No cal afegir res més a les disercions del professor, queda prou clara l’aparició d’aquest tòpic nefast que, segons estadístiques, 9 de cada 10 comerciants consultats, en són entusiastes. L’1 restant que n’era contrari s’ha arruïnat (econòmicament, volem dir).
Símptomes
Són fàcils de detectar: Somriure forçat, per part del venedor, resultat d la seva hipocresia interessada. Humiliació total i total submissió al client. Copets a l’espatlla, ofertes més barates, obsequis, etc...
El pacient sol tenir tendència a acotar el cap, corbar l’espinada i fregar-se nerviosament les mans. Aquestes posicions, li poden afectar la seva fisiologia. Les cervicals, possibles hernies discal i lumbàlgia. Però això són malalties que a nosaltres no ens incumbeixen. Ja les tracta la medecina clàssica.
I fins aquí, la presentació clínica del tòpic perillós, El client sempre té la raó tant vulgarment estès entre nosaltres.
Nota: Hi ha una variant d’aquest tòpic, en política: “El votant, sempre té raó” també amb interessos econòmics a curt termini i que només surten els brots de la malaltia en època electoral. Diuen els candidats: “Tu vota’m que després ja et curaré”.
Donem pas a la teràpia del Dr. Bandini. Què potser arribarà amb una mica de retard, degut a la seva complexitat.
***
Teràpia del Dr. Bandini
El tratamiento del tópico “El cliente siempre tiene razón” es uno de los que más esfuerzo exige por parte del paciente. Se trata de una terapia progresiva, durante la cual el afectado por dicho tópico va venciendo el malestar generado.
Durante la década de los años 40, Joseph McMurray, catedrático de cirugía neurotópica de la Universidad de Huetor-Tájar, publicó un artículo en una prestigiosa revista médica donde anunciaba un valioso descubrimiento: el tópico “El cliente siempre tiene razón” es una “Enfermedad Corolaria”, es decir, no solo afecta su premisa principal sino que otros enunciados, derivados de éste, también pueden causar daños importantes. La lista de los corolarios principales ya los ha nombrado el Pr. Argentviu, así que me abstengo de repetirlos para no cansar al lector. Junto a esta revelación, McMurray sentó los principios para un tratamiento efectivo de la enfermedad, basado en una serie de ejercicios básicos que el paciente debe realizar periódicamente, con el fin de recuperar una postura erguida y digna ante el cliente, protagonista antagónico del tema que nos ocupa. A continuación paso a enumerar y describir brevemente dichos ejercicios, que deberán realizarse entre 3 y 6 veces por semana.
Ejercicio 1: “La piñata de plata”
Se trata de un ejercicio destinado a perder el miedo a la ausencia repentina de dinero, virus causante de la enfermedad.
Consiste en colgar del techo, mediante un hilo de pescar, por ejemplo, una hucha cargada de monedas. La forma de la hucha no es importante, pero se recomienda la que representa un cerdito, que ayuda a ridiculizar al virus. Una vez el virus está aislado, el paciente deberá golpearlo con un ibjeto contundente, léase por ejemplo un palo de escoba, hasta que el recipiente se rompa y el dinero caiga y se estrelle contra el suelo.
Nota: este ejercicio supone un gasto importante, ya que las huchas no las cubre el seguro.
Ejercicio 2: “Tiro al banco”
El dinero es un virus social, es decir, tiende a organizarse jerarquicamente en unas especies de colmenas llamadas Bancos, donde los ocupantes se hacen fuertes y definen sus estrategias de invasión y ataque. Luchar contra estas colmenas es fundamental de cara a superar el tópico.
El ejercicio propuesto es sencillo, se trata de localizar uno de esos Bancos y, desde una distancia prudencial, arrojarle todo tipo de objetos humillantes: tartas de nata, globos de agua, huevos... Esto provocará un deterioro en la imagen que el paciente tiene de los Bancos, haciendo más fácil que se libre de su dependencia. Eso sí, advertimos de que este ejercicio consta de una segunda fase, en la que el enfermo deberá correr para escapar del lugar escogido una vez haya terminado con su provisión de proyectiles.
Ejercicio 3: “Ojo por ojo, cliente por cliente”
Para la buena práctica de este ejercicio es necesaria la colaboración de un cliente. Esta colaboración puede ser pactada o impuesta ( la segunda opción puede acarrear algunos efectos secundarios, como irritabilidad en el cliente y posterior pelea verbal o física con el paciente).
Es publicamente conocido que algunos clientes tienden a presentar un compartamiento ofensivo hacia el enfermo, en forma de reproches infundados acerca del mal hacer de éste o del estado incorrecto de los servicios o bienes que ofrece. Durante la ejecución de este ejercicio, entonces, el paciente deberá responder de forma análoga a los insultos y faltas de respeto del cliente, siempre sin perder la sonrisa, eso sí ( el hecho de mantener una actitud alegre aún daña más la autoestima del cliente, ser habitualmente inseguro y débil). Ejemplos prácticos:
Cliente: “este café no está lo suficientemente caliente”
Paciente: “su mujer dice lo mismo de usted”
Cliente: “ayer me vendió una camisa que no era de mi talla”
Paciente: “su talla cambia por momentos de camino a la nevera, señora”
Cliente: “este croissant está seco”
Paciente: “sus gónadas también lo están y su esposa se resigna”
Cliente: "Oiga, que la cita que me ha dado para el traumatólogo no me va bien. "Paciente: "mire, señora, para una vez que tiene una cita con un hombre, aunque sea su médico, no se queje tanto"
Este ejercicio, a pesar de tener efectos secundarios adversos, como por ejemplo la pérdida de poder adquisitivo, tiene efectos muy positivos en el tratamiento del tópico estudiado.
I fins aquí, la nostra teràpia espècifica per al tòpic "El client sempre té raó".
Esperem que la nostra amiga, que no clienta, Aura en pugui treure les seves conclusions i reixir victoriosa amb aquesta tòpicomalaltia.
3 comentaris:
Molt be artsita
Eiii, ràpid, ràpid, que necesito la pócima per tirar-la al café d'aquells que la pateixen, que son un fotimer.
Salutens
Jo sóc de les que pensa que "el client MAI té la raó" i si es posa xulu i no entèn la paraula educació, encara menys. Ja veuré com aplico tot això. Quasi, quasi necesitava més un remei per tolerar a qui pateixen aquesta enfremetat i que difícilment es volen curar, i no hem serveix lo de "ignorar-los" perquè tinc orelles.
De totes maneres gràcies per la recepta.
Salutens
Publica un comentari a l'entrada