diumenge, d’agost 12, 2007

La VEGUERIA



Tafanejo pels blocs que vaig descobrint. El miracle d’internet té aquesta gran generositat: mostrar-nos un nou món obert de bat a bat a la nostra curiosa mirada.
És realment una xarxa, una tela d’aranya infinita.
Visites una pàgina web o una bitàcola (Blog) i des d’allí, pots entrar a les llars virtuals d’una multitud inexhaurible.
Sí, des d’aquest raconet meu, he visitat molts blogs propers, locals i comarcals i he pogut comprovar que hi ha molta gent que tenen un especial interès en la nostra terra.
Si entreu, per exemple, en el blog d’en Miquel Casellas, ell, amb els seus enllaços, us pot endinsar per camins plens de sorpreses pel què fa a gent que parla i opina envers la nostra comarca i la nostra nació. Hi ha matèries de tota mena des de la cultura, l’art o la política.
Avui exposaré el tema que va fent adeptes i detractors, però que mou interès. És LA VEGUERIA.
Per no estendrem en explicacions us emplaço a la seva web. Amb un disseny excel·lent i amb una informació acurada us fa arribar tota mena de detalls del projecte de Vegueria que aquest col·lectiu Per una Vegueria Pròpia promou. http://www.vegueriapropia.org/
Si ja hi heu entrat, ara en podem parlar. Jo encara em considero verd en el tema i per tant no em vull pas entusiasmar en opinions prematures. M’agradaria escoltar veus més autoritzades.

No sóc un entès en temes de política territorial.
Després d’haver llegit un article molt feixuc sobre el projecte de Vegueria, se m’han acudit unes preguntes molt elementals. I dic acudit perquè potser faran riure al veïnat.
Si un dia podem veure la VEGUERIA DEL PENEDÈS, suposo que serà el resultat d’una autèntica revolució que comportarà la desintegració del mapa territorial, polític i administratiu que hem tingut fins ara.
M’explico:
Desapareixen les comarques ergo els consells comarcals?
Desapareixen les províncies?
Desapareixen les Diputacions provincials?
Perquè, en el cas de l’Alt i el Baix Penedès, com amb d'altres casos, La Vegueria hauria de gestionar, negociar i conviure amb les diputacions de Barcelona i Tarragona, no?

Potser he dit una bajanada. Però ho veig mot embolicat tot això.

Podem somiar amb la utopia d’aquesta correlació ideal?

GOVERN DE LA GENERALITAT-VEGUERIA-AJUNTAMENT.

Aleshores, hauríem d’enterrar: Nació espanyola (delegat del govern), Província de Tarragona, Diputació de Tarragona, Alt Penedès i Baix Penedès.

Ja tenim ciri per tants enterraments?



6 comentaris:

Anònim ha dit...

Si t'has llegit el manifest, es impossible que hi fagis aquestes preguntes. Si no coneixies aquesta plataforma es que no estas molt a l'aguait del que hi passa per aqui. I tampoc hauras vist la banderola que hi ha a l'ajuntament del teu poble....verda amb les sigles VP, la V esta representada com si fos raim, un fruit que hi neix molt per aqui, encara que potser no t'has adonat.

el Mèlich ha dit...

M'he llegit el manifest. El què passa és que tu, potser no has entès el fons de les meves preguntes que, per altra banda, també són afirmacions.
No estic contra la Vegueria.
Però estic escamat de fa molts anys i sóc realista.
Només apunto les condicions que la seva implantació suposa.
I dic que ho veig embolicat perquè s'han d'enterrar altres institucions que els governs centralistes tenen molt controlades.
Tant de bo s'arribi a les Vegueries, ens estalviariem moltes burocràcies inútils i molts calés.

Has captat ara la intenció de la meva desconeixença?
Però endavant , sóc amant de les utopies.
Gràcies per la teva visita calafellenc.M'ha agradat la teva ironia vers la meva ignorància. N'espero més.

Salut!!

Mèlich

P.D. Ets ben lliure d'amagar la teva identitat però, per a dir el que has dit, no feia pas falta l'anonimat.

Anònim ha dit...

Encara que hi fiqui el meu nom, no em reconoixeries. No soc un famos Calafellenc com de tants que en rotllen per les converses dels veins.
Potser no hi hagi entes el rerefons de les teves paraules,pero, com tu, comparteixo l'amor a segons quines utopies. Encara que potser jo en crec mes fermement en aquestes utopies per no estar tant escamat pels pocs anys que hi soc a aquesta vida.

el Mèlich ha dit...

Molt bé calafellenc desconegut.
Això ja és una altra cosa.
Així ens entendrem millor.
Endavant amb les utopies.
En el camí ens podem trobar amb unes alforges ben plenes. Jo sempre n'he anat ben carregat.

salut!!
J. Mèlich

JG ha dit...

Hola. Em dic Josep Guillén, i sóc de Llorenç del Penedès.
Crec que les preguntes que et formules són ben naturals. En el meu blog intento donar-hi resposta, tot i que les vegueries estan condicionades per la poderosa Agenda Política, per les voluntats dels partits polítics i per les administracions territorials (Diputacions i Consells Comarcals, que són dos "tetes" d'on xupen els partits).
Actualment tenim un sistema administratiu escampat pel territori, i el que es pretén fer amb les vegueries és ordenar-lo. Aquesta utopia és bona, ja que si ens informem una mica, veurem com la correlació tan exacta que esmentes entre GENERALITAT-VEGUERIA-AJUNTAMENT pot portar molts beneficis, com ara eficiència i eficàcia administrativa, i aquí hi guanyem TOTS.
Ara bé, és una utopia perquè en aquest engranatge hi falta l'aprovació de l'element clau, que permetrà tenir o no tenir l'ordenació territorial catalana: l'ESTAT ESPANYOL (Gobierno i Cortes).

Com tu dius, el meu article és feixuc (miraré de fer-lo més planer), però tal i com t'he respòs al meu blog, aquest tema ha de ser explicat amb suficients arguments de tipus polític, jurídic i administratiu.

Per qui estigui interessat en el tema el meu blog hi tinc informació, això sí, tingueu paciència al llegir...

el Mèlich ha dit...

Hola Josep.
Estic totalment d'acord amb tu i amb els què com tu, heu iniciat la lluita per aconseguir un territori més habitable, social, aconòmica i políticament.
S'ha d'assolir la regla d'or
Generalitat-Vegueria -municipi, o a l'inrevés que potser és més civilitzat.
El què passa és que potser no se'm va voler entendre .
Els teus articles no són feixucs ni molt menys,jo vaig punxar per activar el diàleg. Simplement. De cara al poble.
Gràcies per la teva atenció
Salut!!
Vegueria pròpia!!
Mèlich

PD Ja sabeu que podeu comptar amb mi.