divendres, de juliol 13, 2007

El Pilar del 3 de vuit

Com que alguns visitans de la meva web potser no teniu a mà el 3de vuit, us penjo aquí la meva col.laboració d'aquesta setmana. a EL PILAR de la contraportada

Impersonal, tanmateix

Sona el telèfon: “Hola, Josep?”- “Sí sóc jo”- Ja sé el què vol, he reconegut la veu, simpàtica, melosa, una mica nassal, veu de ganes d’agradar de la Montse. Es diu Montse? “Josep, li truco del 3de vuit , a veure si ens pot enviar el Pilar per a divendres que ve”.
Fa 7 anys que ajudo a tirar aquest Pilar i no conec, personalment, ni a la propietària de la bella veu ni al director del diari. Sembla impossible o absurd. Però és cert. Els mitjans moderns de comunicació entre el veïnat, cada cop ens deshumanitzen més. Ara, un pot fer això que acabo de dir o consultar el seu estat de comptes del banc, cursar una carrera universitària o comprar un bitllet d’avió, sense moure’s de casa, per citar una mostra mínima de possibilitats. Aquest miracle anomenat Internet ens ha fornit de grans avantatges, gran velocitat de maniobra i comunicació instantània amb tot el món però, estareu amb mi que, a part de l’invent de l’estrès, aquests avenços del progrés, també ens han despersonalitzat. Ens comuniquem, constantment, amb hologrames, amb fantasmes, amb essències virtuals. Quan ens van proposar escriure aquest pilar, un dels companys em va parlar (per telèfon, òbviament) dient-me que podíem tenir una trobada per a unificar criteris sobre la temàtica que cadascú podia emprar... Aquesta trobada presencial, no es va fer.
Brindo cada Nadal amb bon vi del Penedès que em fa arribar una mà anònima del 3de vuit. Aquest i la veu de la Montse, són els meus únics contactes. Encara espero veure que aviat m’ho faran arribar per Internet. Feu una breu reflexió: ¿Coneixeu a molta més gent fora de la família i les amistats? Com us comuniqueu? Entre la tele, el telèfon i, ara, Internet, ens han segrestat, ens han desidentificat. Som hostatges a casa nostra. ¿Podrà Internet buidar els carrers de cotxes i de gent perquè, un dia, ja ho podrem fer tot des de casa, inclòs viatjar? Potser serà la solució de tant d’embús i tant rescalfament planetari.

Josep Mèlich

2 comentaris:

pompe1 ha dit...

Per escriure aquestes tonteries paguen?

Anònim ha dit...

Pompe1, el problema no és que paguin, encara que sigui una caixa de vi per Nadal. El problema és que es deixin publicar aquestes rucades.

I la cosa no acaba aquí. Un dels primers "Pilars" va estar dedicat a un escàndol de trucades a telèfons eròtiques que es feien des de l'Ajuntament. Sabies que l'amic Mèlich aprovava la malversació, i fins i tot s'oferia a continuar finançant-la? I que, en canvi, considerava oportú identificar i repressaliar la filtració de la informació?

"El que ha fet la fotocòpia [d'una factura telefònica] i l'ha difòs no ha de marxar de buit", hi escrivia. Sort que el del telèfon eròtic, que tothom sap qui era, només es va gastar quatre o cinc milions de pessetes cascant-se-la des de Calafell Ràdio.

Així, és el senyor Mèlich. Condescedent amb una immoralitat, o fins i tot un delicte. Canyero contra qui ho denunciava. Desprès, l'home es permet donar lliçons a tothom, és clar.

Tips del Sabut