dimarts, d’octubre 06, 2009

Avui una d'ibers


La setmana passada em vaig poder permetre el luxe d’unes vacances de quatre dies. La meva esposa i jo, ens vam perdre, com solem fer en aquests casos, per un indret desconegut. Enguany vam triar un hotel, perdut a l’interior de la província de València prop del llindar amb la d’Alacant. Entre les valls d’Albaida i la Costera, al peu de la serra de Mariola (reserva natural, protegida). En una de les excursions ens va picar la curiositat de visitar una ciutadella ibèrica com la de Calafell.

L’anomenen La Bastida de les Alcusses, al terme municipal del petit poble de Moixent, en l’anomenat massis del Caroig. És una troballa important de la civilització ibera del segle IV a. De C. Les estructures arquitectòniques de la muralla i dels habitatges, són germanes de les de Calafell. Però així com les nostres estan reconstruïdes, en part, a Les Alcusses estan tal com les van descobrir. Abans d’entrar a la muralla hi ha una reproducció d’una casa i prou. Són més extenses que les nostres i encara els queda molta tasca de recerca. Segons el guia només hi ha al descobert un 30% de tot el recinte.

La “joia de la corona” d’aquest jaciment és la famosa estatueta de bronze, del "Guerrer" que es conserva en el museu de Prehistòria de València. És d’un tamany minso (uns 7 cm.) però de gran valor per la seva descripció realista d’un guerrer a cavall.  Creuen que formava part dels amulets d'alguna persona notable. També s'hi han trobat una reproducció d’un bou,  de petit tamany i diversos ploms amb escriptures ibèriques, ceràmiques i altres restes.


(Dedicat al J. M. Pou i als amics d'Ibercalafell)

2 comentaris:

Què t'anava a dir ha dit...

Tu si que sabes. ooooi. si ressucito vull ser com tu.

Roger ha dit...

Gràcies per la dedicatòria! Vols intercanviar links dels blogs?

www.ibercalafellblog.blogspot.com