dimecres, de setembre 23, 2009

La fil·loxera del segle XXI





Des del 1981, Sant Sadurní d’Anoia recorda amb la Festa de la Fil·loxera un episodi cabdal de la seva història, la plaga de fil·loxera que a partir del 1887 va arrasar les vinyes del municipi.

La fil·loxera és un insecte molt petit que se situa a les arrels dels ceps, on s’alimenta de la saba i acaba provocant la mort de la planta. La fil·loxera es reprodueix a una velocitat vertiginosa fins convertir-se en una autèntica plaga, com la que va arrasar la majoria de les vinyes d’Europa a la segona meitat del segle XIX.

(fragment de la pàgina web  www.fil-loxera.com)




La Fil.loxera, ja ha entrat en les bèsties de foc tradicionals






La Crisi actual és la Fil·loxera del segle XXI. La del segle XIX va ser la mosca que ens va deixar sense vinyes, l’actual és un microbi més sofisticat (estem en l’era de la informàtica) que ens ha segat les grues de la construcció, se’ns ha menjat les hipoteques, ens ha buidat les butxaques, ha devastat una munió d’empreses i ha omplert les llistes de l’atur.

He passat les parts més importants de la meva vida entre dues comarques tocades per la Fil·loxera: el Baix Camp, i el Baix Penedès. Fins hi tot la meva família un dia va patir els efectes de la mosqueta punyetera. Un Bolet, forner de Santa Oliva, va emigrar per culpa de la crisi, provocada per la plaga, i va aterrar a Calafell on encara hi ha el forn que porta el seu nom.
La fil·loxera Daktulosphaira vitifoliae (Segons Fitch), va marcar un punt d’inflexió històric en el nostre país. Al Baix Camp, per exemple, els seus estralls van fer aparèixer l’avellaner que va suplantar la vinya. Al Penedès va provocar un desastre tant dramàtic que, avui, quasi cent cinquanta anys després, festegem el dia de la Fil·loxera, com si fos un onze de setembre més. Als catalans ja estem avesats a festejar tragèdies. Un gran restaurant de Sant Sadurní , Cal Blai, ha donat aquest nom a un dels seus menjadors i la mosca maligne ja forma part del bestiari de foc de les nostres comarques. La crisi actual, aquesta nova fil·loxera, (Virus Madoff, segons  Wall Street), també marcarà un abans i un després i vés a saber si d’aquí un segle, feta la seva historiografia pertinent, també tindran el “Cabrot de la crisi” o menjaran en un local que porti el seu nom: “Fil·loxera XXI”


2 comentaris:

Què t'anava a dir ha dit...

Ës un dles mites penedesencs aquest insecte tan dolentot

Mariano José (de Larra, por supuesto) ha dit...

Pues en este mismo bloc tenemos un ejemplo de plaga penedesenca. El señor Mèlich y sus palmeros, incluido el de la guitarra. Que se las dan de intelectuales y de moscas cojoneras a partes variables, según el día y la ocasión. Recuerdos al Ayuntamiento.