diumenge, d’octubre 26, 2008

Els BLOCS, el 5è poder?



Cada dia que passa es fa més palesa la força que té Internet.
Els més entesos en sociologia i estudiosos del comportament humà estan d’acord en afirmar que el món està experimentant una revolució a partir de l’aparició de la Xarxa, on ens anem “embolicant”, cada vegada més, tots plegats.
Aquest nou sistema de comunicació que tants beneficis ha proporcionat al seu pare, el Sr. Bill Gates, el qual ha merescut tota mena de retrets pel seu enriquiment desmesurat, també havia de tenir la seva part positiva.

En un principi van ser els webs, tant personals com comercials o pertanyents a Institucions. Seguidament van sorgir els xats i els fòrums, on es poden debatre, de forma immediata i simultània (on line), tota mena de temes, més o menys trivials, més o menys seriosos. Però l’autèntica revolució l’han portat els anomenats blocs personals.
Aquest és el sistema de comunicar al món les nostres inquietuds, les nostres bajanades, opinions, vivències, crítiques, imatges i tota mena manifestacions, sense cap censura, sense cap prohibició, Ha nascut una nova era en l'exercici de la llibertat d'expressió. Ara, el poder de tota mena de pelatge, que s' imposava dictant directrius i consignes, ha de fer front a aquest nou fenomen que permet que qualsevol veí sense cap mena d'impediment, li pugui cantar la canya, cara a cara, sense filtres ni censures. Perquè queda clar que el que posa nerviós als poderosos , és la notícia, el fet, no el qui el propaga. Encara que resten reminiscències de repressàlies molt subtils.
Només vull remarcar aquí, la gran importància dels blocs personals mes propers, en el nostre espai territorial, que han proliferat en cosa de poc temps.
En les esferes nacionals o internacionals, la premsa i els mitjans de comunicació tenen més possibilitat en expressar-se i comunicar; formen el que en diuen“el quart poder”.
En canvi a nivell local, fins ara, hi havia la dificultat d’expressar-se públicament, espontània i de forma immediata; només es podia fer amb les cartes al director d’algun diari local i comarcal. Amb l’aparició dels blocs, qualsevol veí pot expressar les seves opinions sense cap impediment i pot gaudir, per una part, del plaer d'ésser llegit i, per l'altra, de l’immediatesa i la possibilitat de rebre comentaris, que també es fan públics.

En el meu cas, us puc dir que, el bloc que ara esteu visitant, ha superat amb escreix, totes les meves expectatives. Rebo un promig de 50 visitants cada dia i, sovint, trobo gent pel carrer que em comenten els trets dels meus articles. Encara que no tothom “s’atreveixi” a incloure els seus comentaris, el sol fet de que llegeixin les quatre bestieses que hi escric, per a mi ja és un gran esdeveniment. Tot arribarà, només és qüestió d’aprenentatge i d’anar trencant el gel.

De la força que va adquirint aquest fenomen dels blocs, n’és un bon indicatiu tota la moguda que ha provocat el cas de Ràdio Bellvei i la jove periodista Gemma. Ha estat a rel de la seva denuncia per la censura, per part de l’Ajuntament, prohibint-li la difusió d’un programa-debat sobre un projecte immobiliari en el casc antic del poble veí.
No conec a fons el tema objecte de debat, ni és ara el cas de parlar-ne. Només m’he manifestat pel fet de la prohibició. També ho han fet una cinquantena de persones de diversos indrets. Era un atac directe a la Llibertat d’expressió.
I heus aquí el miracle: El "boca-orella" informàtic s'ha escampat de bloc en bloc i ha provocat la "por" als governants municipals de Bellvei. Una cinqüentena de persones hem donat suport a la periodista.
Només, un visitant que, de forma anònima, (l'anònim sempre fa pudor), li ha retret a la Gemma no sé quines malèvoles intencions. Aquí hi ha la demostració que tothom hi pot dir la seva: Democràcia en estat pur.
Doncs bé, el que importa és que, degut a l’escàndol que s’ha divulgat a través dels blocs, el Poder de Bellvei s’ha fet enrere i, pel que es veu, el programa s’emetrà. I més d’un o una s’hauran de "tragar el sapo”, com diuen els castizos i transigir davant de l’exercici de la llibertat.
El bloc és un nou fenomen en el camp de les comunicacions, tindrà els seus pros i els seus contres, però ningú pot negar que fa palès el dret que tots tenim de dir-hi la nostra, sempre per la via del respecte i la dignitat. Podem dir que ha nascut UN CINQUÈ PODER que jugarà un rol molt important en el futur.

Si us voleu posar al corrent del tema entreu en aquest bloc.
http://www.viniesfera.blogspot.com/


Imatges: Penedesfera i Ajuntament de Bellvei


5 comentaris:

Manel Sastre ha dit...

Ep, com estem!!!
ja he vist el teu comentari. Evidentment que pots afegir-me al teu blog....
Estic començant, no tinc massa temps per dedicar-me això de les reflexions, però prometo anar fent comentaris sobre qualsevol cosa, o sigui que ja ens anirem llegint. Ja veus que no puc estar-me quietet mai. Acabo una cosa i ja m'embolico amb tres més.
Respecte el merdé de Bellvei, ja ho veus... passen els anys i tot continua igual. Fa 20 anys a Calafell podiem atribuir-ho a la joventud de la democràcia, però ara.... enfi, que t'he d'explicar!!!!
Salut des de la xarxa!!!

Doc ha dit...

Quelcom semblant ens passa amb el nostre modest bloc sobre coses que passen (i altres que no haurien de passar) a Segur de Calafell que un dia va fer Nevot fart de veure com degraden Segur i que ara arriben fotos, missatges encoratjadors, etc.

Un dia deies, Mèlich, que tots nosaltres som com una puça pels de l' Ajuntament. Be, pel que sé ens llegeixen i no els acaba d'agradar gaire la crítica. No n'aprenen, sempre miren el costat dolent.

Els blocs, aquestes criatures que neixen, creixen i a vegades moren abans de començar a crèixer, estan assolint una força que preocupa cada dia una mica més als que manen.

Es per la potència d'internet, pel seu abast, per la seva democràcia. Això, a un bon governant no hauria de preocupar-lo. Als que preocupa ja sabem tots com són, qui són i quin mal pateixen (i ens fan patir)...

La pena és que no tinguem també una mica més de força encara per escombrar a tots aquests que busquen manar només per fer la seva.

Com deia un tal enciam "els petits canvis són poderosos".

Sonia Mirambell ha dit...

Serà que hi en moltes coses a dir ?
Serà que fins ara no sabíem ben be com fer-les públiques ?
Serà que se’ns a ha obert una finestreta per di cadascú la seva ?

Magnífic !!!!, es per damunt de tot enriquidor, positiu i distret.

Permet està al corrent del que hi passa, com passa i que s’hi pensa.

Permet comunicar-se amb qui no coneixes personalment, però sí coneixes el seus parés, fins i tot estableixes llaços afectius, jo mateixa m’ha aprecío a molts dels blocaires que no coneix-ho més, que pels seus blocs i comentaris.

I...Gemma endavant !!!!

pktd ha dit...

Desde hace un tiempo he adquirido una sana costumbre; cada mañana hago el "paseito" por los blogs de Calafell para que se cuece.

Es magnifico que cada día surjan nuevos blogs, animo a todo el mundo a que habra uno.

Saludos Mèlich.

Anònim ha dit...

hola mèlich,

estic totalment dacord amb tu, el mon dels blogs està en plena alça,mica en mica ens anem posat tots en aquest mon, ja que com dius, podem dir la nostra,podem participar en debats i opinas si estem dacord o no.Podem parlar de coses nostres, que ens afecten a la propia persona o al poble on vivim, com en el cas de la gemma. Arrel d´això,vaig obrir-me un blog, a fer els meus "pinitos" en aquest mon,tot i que de moment no estic gaire posada, però m´agrada i això ja es molt!!

enorabona per el blog!!