divendres, de març 14, 2008

Postelectoral

No us hi capfiqueu






Vaig a fer la meva valoració personal i transferible dels resultats electoral del diumenge passat. M'ha agradat sempre, ficar cullerada.Serà una modesta gota en mig de la torrevisca que s’ha despenjat després del triomf del PSOE o, per dir-ho d’una forma més adient, de Zapatero.Parlant d’anar per casa, com sempre solc fer jo, he de dir que la cosa estava cantada.A Zapatero li ha regalat la presidència en Mariano Rajoy, o sigui, el PP. Aquest tsunami, en versió molt encertada d’algun candidat malferit (Llamazares, potser?), que ha sembrat el desastre polític arreu, no l’ha provocat ningú més que el PP.Mireu les dades. Zapatero ha guanyat gràcies a Catalunya. Sense els vots catalans, s’ho enduia Rajoy. L'equip Zapatero, ha aprofitat el pastís del PP, servit amb safata.Una de les eines clau que ha emprat el PSC-PSOE a casa nostra, es conclou en la consigna de la campanya: “Si tu no hi vas ells tornen”, emulant a Tarantino (Reservoir dogs). Aquest és l’eslògan que implanta definitivament el bipartidisme a Espanya. Si bé té connotacions nostàlgiques ( amb tuf de “A las barricadas”), pel què fa a contundència publicitària, es per treure’ns el barret.“O blanc o negre”“O el llop o la caputxeta”“O el ying o el yang”“O Zapatero o Rajoy”.“O el cel o l’Infern”Vaig comentar amb el meu lloro eclèctic el debat de TV3, amb les cinc forces polítiques de Catalunya. El meu lloro Met em va dir: “Has sentit la Chacón?No has vist com els ha acollonit amb el perill del “Llop”?Aquesta serà la clau, el desllorigador d’aquestes eleccions, no t’hi capfiquis més”Com sempre, vaig haver de donar la raó al lloro.El dia abans del debat, alguns mitjans de comunicació escrita, van assenyalar “En el debat de demà, tots contra la Chacón”. Però la Chacón i els seus, que no són tontos de quatre dies, que ho són de cent anys, portaven la lliçó apresa. Allí tots es van esplaiar contra el PSC-PSOE, com era d’esperar. Alliçonats pel PP: que si rodalies,amb la ministra “rota y torcia”,que si l’Estatut, que si l’AVE, que si el terrorisme, que si la balança fiscal, que si el català....Ella va defensar-se amb els tòpics de sempre però, al final, com diuen en tauromàquia, els va endinyar una estocada “en todo lo alto”. Els va passar l’eslògan pels morros.“Senyors, tot això que dieu està molt bé però, abans de res, hem d’evitar que el dia 10 ho hagueu d’explicar tot al Sr. Rajoy. Aleshores sí que ho teniu clar. Aquí no hi ha només que un dilema: Zapatero o Rajoy”.

"Que vé el llop!!" Però, el llop va sortir escaldat
I els catalans ho vam tenir clar: Malgrat l’AVE, el retall de l’estatut, els papers de Salamanca, la negativa de les balances fiscals, les mancances de la joventut, l’immigració, i tantes “coses mal fetes”, en Zapatero va arrasar i, amb la seva embranzida, va ventilar els mini- partits associats, com si fossin un munt de fullaraca: ERC va perdre cinc regidors (Puigcercós a la cuneta, crisi d’ERC) i en Llamazares, extremunciat (Només calia veure la cara de l’Herrera).Si Zapatero ha estat “el malo de la peli” en aquesta legislatura, imagineu-vos si hagués estat el “bueno”.I com he dit al principi, al veïnat ens feia molta por el PP, amb la seva política anticatalana, casposa i agressiva. Molta por.La única defensa era Zapatero “del mal el menos”. I ho van pagar els “petits”, encara que CIU, malgrat el seu diputat de més, tampoc ha quedat en una situació massa optimista, per molts coets que aviin.Això, i ja acabo, ens fa pensar (al meu lloro i a mi) que, quan torni la calma de la vida parlamentària, els partits derrotats, s’aniran refent. Segur que sí. Aquesta només haurà estat una crisi conjuntural, de circumstàncies. El que sí que ho té més magre, és el PP, perquè anava de guanyador. I en una final, el subcampió, ningú el recorda.



Abans d’anar-me’n, destacar una sorpresa que he patit al consultar els resultats a Calafell.


PSC........4844

PP...........2110

CIU........1799


Mare, mare, mare, mare.....


Josep Mèlich, Març 2008

5 comentaris:

Anònim ha dit...

Tens un lloro molt eixerit i espavilat, llàstima que no sàpiga respondre emails.

En fi...!

No, no ha estat cap sorpresa el resultat dels comicis. Molts catalanets es van deixar emportar pel terror de pensar en un proper governant que ens discursaria en zopetez.

Potser el que veig que ens ha sorprès a tots els habitants de pobles petits o no tant petits, ja, ha estat els resultats a nivell de municipi. A la cala també ha estat digne de fotografia.

Però crec que a part del "que viene el lobo" per part dels socialistes, a molta gent (sobretot als votants d'Esquerra) els ha condicionat el vot la decepció que van sentir després del segon pacte pel govern de la Generalitat. Diguem que els ho han fet pagar i bé. Jo tinc la teoria de que, si s'haguéssin mantingut en el seu lloc, sense pactar amb ningú, sense ambicionar cap mena de poder, haguessin pogut treballar sense problemes, dintre de la seva línia, no fent cap dels "paripés" amb els que ens han obsequiat i, sobretot, mantenint els adeptes. Es pot ser decisiu i es pot tenir la clau del xalet sense necessitat d'anar-sen al llit amb cap dels llogaters, i això Esquerra ho ha volgut obviar i ho ha pagat car. Que té solució? Tot a la vida en té, però hauran de treballar-ho tot de cap i de nou, i no sé jo si a aquestes alçades ja s'han acomodat massa en les seues respectives poltrones.

De Joan Herrera i companyia, res a dir. Aquests sí que crec que han estat víctimes del "que viene el lobo" i personalment penso que és una pena. Joan Herrera és un candidat excelent, fresc, treballador i amb ganes i per ara no tindrà l'oportunitat de demostrar la seva vàlua. Però ja li arribarà el seu dia, ja. Es recuperarà.

Anònim ha dit...

et torno a fer la pregunta...
els sociatas donan per cul tan o mes que el pp a catalunya, lo que passa que potser "saben vender mejor la moto..."
que pensas??

el Mèlich ha dit...

Hola anònim, "conegut de tota la vida".

has llegit l'article o no l'has llegit?

Si la teva pregunta es refereix al què jo penso dels socialistes, t'ho respondré repetint la teoria, que exposo en el meu escrit:

"del mal el menos" que diuen els "cristianos".

Dius que ens donen pel cul, així de clar així, de contundent,així d'escatològic, i jo ara et pregunto a tu: qui no ens dóna pel cul?
Els "sociates", al menys, ho han fet amb vasselina. (Mig estatut, mitjos arxius, mitg AVE...) Si hagués guanyat el PP, t'hi haurien donat amb una figa de moro (higo chumbo).
Repeteixo només hi havia dues opcions. Ens ha tocat la "menys dolenta".
Pel què fa a la teva pregunta de l'altre dia, et diré que sí, que sóc d'esquerres, des del meu rebesavi, que jo sàpiga.
Però, com passa amb la religió, una cosa és el cristianisme i una altra és l'Esglèsia católica "cuya cabeza visible es el papa"

Una cosa és l'ideologia esquerrana, altra cosa és els quatre galifardeus que la manipulen.
Visca Catalunya lliure de tota mena de faram política!!

Amb tu, he fet una excepció. No m'agrada massa la gent que no dóna la cara.
Salut!!

J. Mèlich

el Mèlich ha dit...

I a tu, estimada monalitza de les meves entreteles: Poc comentari et puc vfer, sempre estem paral.lelament d'acord.
Jo crec que les esquerres es refaran (ens referem). Molta gent d'aquest signe, es va quedar a casa, potser amb raó, estaven decebuts.
Un petó dels nostres.
Mèlich.

Anònim ha dit...

Vale..., però l'e-mail, p'a cuando, moreno salao?