dimarts, de desembre 18, 2007

Nous artistes parlen de l'OliveraEl Miquel i La Pilar
Tornem a les oliveres que les tenim un xic oblidades.
Complau molt sentir que hi ha gent que t’estima. I també, que et fa cas. Fer cas és un esport que no es practica gaire. Cadascú llaura el seu solc ignorant la bancalada. Però, de tant en tant, trobes gent al teu costat compartint la rella.
Tant bo que és llaurar junts, quants més millor.
Avui us presento dues col·laboracions més, les d’una amiga i un amic que s’asseuen a la soca de les meves modestes oliveres i allí, ben arrepetellats ens llegeixen els seus magnífics treballs.
Ella és la Pilar López , “La Piuà”, pels seus amics i ell, El Miquel Casellas que ja deveu conèixer pel seu bloc d’aquí al costat.
El Miquel, fent honor al seu tarannà periodístic, i amant de la tradició, ens fa una crònica acurada al voltant de l’olivera i de la collita: “anar a l’oliva” com popularment encara es diu.
La Piuà, ens fa arribar una deliciosa rondalla amb el toc màgic del mite de l’oli. Els qui encara pensin que el català és una llengua pobre, deixaran de fer-ho, llegint la breu història d’en Tomeu. És una escrit amb sorpresa. Podríem fer la juguesca: “Quants refranys hi ha amagat?”
Conclou la seva generosa aportació amb un parell de poemes breus d’un sabor musical senzillament màgic.
Gràcies companys. M’heu fet molt feliç.
No us faig el currículum perquè els lectors us trobaran entre les vostres lletres.
Un dia ens abraçarem tots.


Miquel CasellasL’olivera: tota una senyora

La meva relació amb el món de l’olivera ve donat pels meus orígens pagesos. La paraula agricultura la trobo excessivament teòrica. A la meva casa pairal a Albinyana, juntament amb el garrofer i la vinya, formen el triangle dels conreus bàsics en les darreres dècades. Lluny queden els temps en què encara se sembrava algun tipus de cereals com ordi, civada o blat. L’olivera és considerada tota una senyora en el món rural. Necessita un tracte especial i personalitzat. S’ha d’esporgar, necessita uns registres mínims de pluviometria anual i ben repartida perquè pugui donar millor el seu fruit. Un parell o tres de cops a l’any, s’han de resseguir els seus rebotims que creixent amb cert desconcert pel seu tronc i brancatge. El seu cos ramificat és sensible; al llarg de l’any se li han d’aplicar tractaments contra el cuc, la mosca, la pugó i altres per protegir el seu preuat fruit que una mica més tard s’ha de convertir en or líquid.
Una de les tasques agrícoles més meritòries pels pagesos és esporgar l’olivera. Cadascú té el seu estil, però és aquí un dels eixos claus per saber des d’un punt de vista mitjanament objectiu, la professionalitat d’un pagès. No és pot tocar ni molt ni poc. Ni deixar branques massa descobertes, ni massa tapades. Com l’escultor dissenya la seva obra d’art el pagès, un cop a l’any, s’ha de dissenyar un toc personal a aquest arbre mil·lenari. En els pobles petits, hi ha autèntics professionals en aquest art. Els entesos locals poden arribar a discernir qui ha estat el que li ha posat un nou vestit a la nostra pubilla. Ella és la protagonista de la nostra història, però el pagès ha de vetllar pel seu entorn més immediat, especialment, unes setmanes abans de la recollida del seu fruit. Tot el que avarca la seva obra ha d’estar ben net: sense pedrotes, ni herbes perquè si alguna de les nostres esperades princesetes queia abans que fos requerida pogués ser aprofitada per extraure el seu preuat contingut.
Fins fa ben poc, anar a fer caure olives era sinònim d’esmunyir amb les mans totes les branquetes de l’arbre, una a una. No s’hi val saltar-se la norma perquè les més aferrades no es movien i un cop hi havies passat amb la seva mirada verda t’avisaven que havies jugat brut. El teu repte era fer-ho bé, per no haver de repetir la maniobra sobre les mateixes víctimes que es feien les innocents balancejant-se sobre la seva agitada rameta.
No fa gaires anys que el temps de les olives coincidia amb els temps dels torrons i els massapans. En aquestes festes, la sopa de galets, els canelons, el gall d’indi i altres menges nadalenques formaven part de la dieta dels nostres plegadors d’olives. No hi podia faltava un plat típic format per una arengada, unes quantes cabeces d’all, un parell de tomacons tot ben fregit dins una paella que es col·locava sobre les brases del foc que escalfava el caliu d’aquelles persones que s’encarregaven d’omplir el màxim de sacs.
L’adob, la cura general i el tractament puntual de les oliveres ha fet que, amb el pas del temps, la recollida d’olives s’hagi avançat fins a Tot Sants. Hem guanyat dos mesos. Se situa tot seguit després de la campanya de la garrofa que finalitza a finals d’octubre. Ametlles, vinya, garrofes i olives és l’ordre actual de la recollida dels fruits. L’olivera a l’igual que avança en el calendari també ha canviat el seu ritme de producció. Fins fa uns anys, la seva producció era bianual. Un any reposava i la seva producció era testimonial. L’altra anyada es deixava anar i donava tot el que podia. Aquest era el seu estil. Els pagesos s’hi havien d’acostumar a aquesta alternança. Però avui en dia any a any, l’olivera compleix cada collida amb tota naturalitat. L’olivera, tota una senyora que vetlla els nostres camps i condimenta molts dels nostres plats més exquisits.

Miquel Casellas Porcar


Pilar López

Tu pagaràs, peix menut, l’oli que no t’has begut

Vet aquí un noi de pagès que volia ser savi com es pensen que ho són els de ciutat. I com que per saber, s’ha de cremar oli, va posar al farcellet un petricó d’oli d’oliva, que tot mal esquiva, i se’n va anar a voltar món i a fer nous amics.
Va arribar a una vila que era com una bassa d’oli: no hi passava mai res. I allà va conèixer un altre noi que tenia fama de llest. Treballava d’estanquer, i ja se sap que qui oli remena els dits se n’unta. Per això el va convidar a fumar tabac robat. En Tomeu (el noi s’anomenava així) no havia fumat mai, i va acceptar per curiositat, tot i que no li va agradar gens la manera.
En aquestes que arriba l’amo de l’estanc, l’enxampa fumant i, com que qui té la paella pel mànec fa anar l’oli allà on vol, el noi llest l’acusa de lladre.
En Tomeu va pensar que, com que no totes les olives cauen a la borrassa, havia tingut mala sort. “Ja he begut oli”, es va dir. Però en aquell moment va recordar que la veritat sura com l’oli, i va explicar a l’amo el que havia passat. Qui es menja l’oliva, que cagui el pinyol, què carall!, les coses clares: llenya, d’alzina; vi, de sarment; oli, d’oliva; pa, de forment.
La notícia es va estendre per la vila com una taca d’oli i la fama del noi llest, que era una fama de pa sucat amb oli, es va esvair com el fum.
Aleshores en Tomeu va veure clar que oli, vi i amic, és millor com més antic, i se’n va tornar cap al poble havent après que si vols tenir oli vell, no vessis el del sitrell.
I des d’aquell dia que fa filosofia llaurant feliç el tros, i la seva vida és oli en un llum.

Vitamina E

Olivera torturada,
tu que destil·les
llàgrimes de sol intens,
digues a l’enamorada
que et pentina
que les llàgrimes daurades
ens alegraran l’hivern.


Freddy

Una gota regalima
galta de l’oliva avall.
No, l’oliva no està trista,
només és que l’han munyida
unes ungles de metall.

Pilar López Serra

75 comentaris:

Anònim ha dit...

I do! Tant de temps sense tornar a parlar del mite de l'olivera, ja passava de taca d'oli...!

XD

Miquel, molt informatiu...!
Pilar, molt original!

Felicitats a tots dos (i de retruc al Mèlich )

Bon Nadal i Bones Festes

Anònim ha dit...

Sóc jo Melic, preguntali això al de les oliveres.
No sabia q les oliveres les atacava el pugó? el negre? verd? gris?

Pq mai de la vida ho havia sentit a dir a casa.
Pompe1

Anònim ha dit...

Torno a ser jo Melic, no cal que li preguntis res al de les oliveres, hahaha

En ralitat només volia provocar com faig sempre, pq sóc un mesquí i no tinc res milló a fe, hahahaha
M'ha abandonat fins i tot el gos, Melic, hahaha i al cap només tinc serradures hahahaha I tb sóc un mentider compulsiu i he escrit pestes sobre tu i els teus Melic, hahahaha, pero ara em vull retractar de tot el mal que t'he fet i demanarte disculpes davant de tothom hahahaha
Així tothom veura que jo només sóc un pobre pallasso, que no sap que fer per divertirse i potser tinguin pena de mi i es facin amics meus i no estaré tant sol, hahahaha

Bones festes amic Melic.
Pompe1

Què t'anava a dir ha dit...

Si, a casa són pagesos i de tant en tant encara vaig a ensofatar-les per tot això. A més el Mèlic m'ho va dir en plena campanya de l'oliva que tot això ho tenia més que recent. Gràcies

pompe1 ha dit...

Bon dia, primer de tot dir q el primer anònim és meu, el segon d'algun miserable.
Jo he fet una pregunta seriosament, ja que estic fent un treball, de fet estic molt interes at en aquest tema. No tant per el cultiu en sí mateix, però sí una mica en la mitologia de l'olivera i oli. La relació de l'oli amb l'església (unció de malalts, ordenació ministres,...) també l'imatge tant típica de les lloses del cementiri amb el colom, amb la branqueta d'olivera al bec, que é s la mateixa imatge que va veurè Noè al diluvi i que li va indicar que la còlera de Déu s'havia passat.
Tb remeis populars, etc. Cuina del país, fires de l'oli nou. etc.
Estic interessat en saber alguna cosa sobre aquest món, varietats que cultiveu, tractaments contra els flagells, les bones arts del pagès pel seu cultiu, etc.
A casa teníem i encara tenim unes dues mil oliveres, en feixes de montanya de difícil mecanització i ara perdudes, tret d'una dotzena als vorals de la casa que encara cuido amb molt de carinyo, i que cullo i duc al moli on les canvio per oli. A casa teniem tres varietats, l'arbequina, la menya i l'arbossana. M'agradaria contactar en vos sr. Miquel. Gràcies.

Bé bones festes a tothom
Pompe1

Anònim ha dit...

Déu existeix!

truck driver ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
funny video's ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
watches ha dit...

Oh Pat, you’ve got friends! Don’t give me that. Your blog looks great and has good info. You can be friends with me. Please come visit my site watch when you got time. Thanks.

landscape architects ha dit...

Me and my friend were arguing about an issue similar to this! Now I know that I was right. lol! Thanks for the information you post. I would love some feedback on my sitelandscape designer when you got time.

Toronto, Canada ha dit...

Can you provide more information on this? I am new to the subject. Feel free to check out my site Government & Organization when you got time.

Costume jewelry wholesale ha dit...

Very nice information. Thanks for this. Please come visit my site yellow page when you got time.

Antiques Guide ha dit...

Me and my friend were arguing about an issue similar to this! Now I know that I was right. lol! Thanks for the information you post. I would love some feedback on my siteguide to antique when you got time.

Estate And Planning ha dit...

What a blog filled with vital and important information this is .. It must have taken a lot of hours for you to write these yourself. Hats off from me for your hard work. Please come visit my site Trusts & Estate Planning give me any valuable feedbacks.

Anònim ha dit...

Baby tooth decay, protect infants children's baby tooth. Children’s oral care tips and guikdes.cavities,dental caries

Anònim ha dit...

Conservation Environmental, Environmental Protection and Conservation, Environmental Conservancy issues and educational articles.Environmental Protection and Conservation

Anònim ha dit...

Tooth Decay, tooth decay Symptoms, tooth decay Causes, Treatments, Prevention cavity

Anònim ha dit...

Baby tooth decay, protect infants children's baby tooth. Children’s oral care tips and guikdes.baby tooth decay

Anònim ha dit...

Organic weed control and lawn weed control guides and tips. Include gardening basic information and soil and composting resources.organic weed control

Anònim ha dit...

Garden Soil, soil testing, orgnic soil, plant soil basics and techniques online guide.soil technique

Cape Breton Canada ha dit...

As a Newbie, I am always searching online for articles that can help me. Thank you
Cape Breton Business Directory, Cape Breton Agriculture, fishing & Forestry, Cape Breton Apparel & Accessories, business directory listings of Cape Breton Automotive, Cape Breton Business & Professional Services, Cape Breton Computers, Communications & Electronics, home garden furnishing, real estate business finderCape Breton Construction & Renovation, Cape Breton Education, Cape Breton Entertainment & Media, Cape Breton Family & Community, Lawyers Attorneys & Law Firms Directory Cape Breton Finance & Legal,dinning restaurants Entertainment serving Cape Breton Food & Beverages, Cape Breton Health & Medicine Doctors Hospitals, Cape Breton Home & Garden, Cape Breton Industrial supplies & services , Cape Breton Personal Care, Cape Breton Public utilities & environment, Cape Breton Real-Estate & Insurance, Cape Breton Shopping & Specialty Stores, shopping, retail, department stores company guide of Cape Breton Sports & Recreation, Cape Breton Transportation, Cape Breton Travel & Lodging

Halifax Canada ha dit...

There is obviously a lot to know about this. I think you made some good points in Features also.
Halifax Business Directory, Halifax Agriculture, fishing & Forestry, Halifax Apparel & Accessories, business directory listings of Halifax Automotive, Halifax Business & Professional Services, Halifax Computers, Communications & Electronics, home garden furnishing, real estate business finderHalifax Construction & Renovation, Halifax Education, Halifax Entertainment & Media, Halifax Family & Community, Lawyers Attorneys & Law Firms Directory Halifax Finance & Legal,dinning restaurants Entertainment serving Halifax Food & Beverages, Halifax Health & Medicine Doctors Hospitals, Halifax Home & Garden, Halifax Industrial supplies & services , Halifax Personal Care, Halifax Public utilities & environment, Halifax Real-Estate & Insurance, Halifax Shopping & Specialty Stores, shopping, retail, department stores company guide of Halifax Sports & Recreation, Halifax Transportation, Halifax Travel & Lodging

Cornwall Businesses ha dit...

As a Newbie, I am always searching online for articles that can help me. Thank you
Cornwall Business Directory, Cornwall Agriculture, fishing & Forestry, Cornwall Apparel & Accessories, business directory listings of Cornwall Automotive, Cornwall Business & Professional Services, Cornwall Computers, Communications & Electronics, home garden furnishing, real estate business finderCornwall Construction & Renovation, Cornwall Education, Cornwall Entertainment & Media, Cornwall Family & Community, Lawyers Attorneys & Law Firms Directory Cornwall Finance & Legal,dinning restaurants Entertainment serving Cornwall Food & Beverages, Cornwall Health & Medicine Doctors Hospitals, Cornwall Home & Garden, Cornwall Industrial supplies & services , Cornwall Personal Care, Cornwall Public utilities & environment, Cornwall Real-Estate & Insurance, Cornwall Shopping & Specialty Stores, shopping, retail, department stores company guide of Cornwall Sports & Recreation, Cornwall Transportation, Cornwall Travel & Lodging

Guelph Businesses ha dit...

There is obviously a lot to know about this. I think you made some good points in Features also.
Guelph Business Directory, Guelph Agriculture, fishing & Forestry, Guelph Apparel & Accessories, business directory listings of Guelph Automotive, Guelph Business & Professional Services, Guelph Computers, Communications & Electronics, home garden furnishing, real estate business finderGuelph Construction & Renovation, Guelph Education, Guelph Entertainment & Media, Guelph Family & Community, Lawyers Attorneys & Law Firms Directory Guelph Finance & Legal,dinning restaurants Entertainment serving Guelph Food & Beverages, Guelph Health & Medicine Doctors Hospitals, Guelph Home & Garden, Guelph Industrial supplies & services , Guelph Personal Care, Guelph Public utilities & environment, Guelph Real-Estate & Insurance, Guelph Shopping & Specialty Stores, shopping, retail, department stores company guide of Guelph Sports & Recreation, Guelph Transportation, Guelph Travel & Lodging

Oakville Businesses ha dit...

As a Newbie, I am always searching online for articles that can help me. Thank you
Oakville Business Directory, Oakville Agriculture, fishing & Forestry, Oakville Apparel & Accessories, business directory listings of Oakville Automotive, Oakville Business & Professional Services, Oakville Computers, Communications & Electronics, home garden furnishing, real estate business finderOakville Construction & Renovation, Oakville Education, Oakville Entertainment & Media, Oakville Family & Community, Lawyers Attorneys & Law Firms Directory Oakville Finance & Legal,dinning restaurants Entertainment serving Oakville Food & Beverages, Oakville Health & Medicine Doctors Hospitals, Oakville Home & Garden, Oakville Industrial supplies & services , Oakville Personal Care, Oakville Public utilities & environment, Oakville Real-Estate & Insurance, Oakville Shopping & Specialty Stores, shopping, retail, department stores company guide of Oakville Sports & Recreation, Oakville Transportation, Oakville Travel & Lodging

Oshawa Businesses ha dit...

There is obviously a lot to know about this. I think you made some good points in Features also.

Oshawa Business Directory, Oshawa Agriculture, fishing & Forestry, Oshawa Apparel & Accessories, business directory listings of Oshawa Automotive, Oshawa Business & Professional Services, Oshawa Computers, Communications & Electronics, home garden furnishing, real estate business finderOshawa Construction & Renovation, Oshawa Education, Oshawa Entertainment & Media, Oshawa Family & Community, Lawyers Attorneys & Law Firms Directory Oshawa Finance & Legal,dinning restaurants Entertainment serving Oshawa Food & Beverages, Oshawa Health & Medicine Doctors Hospitals, Oshawa Home & Garden, Oshawa Industrial supplies & services , Oshawa Personal Care, Oshawa Public utilities & environment, Oshawa Real-Estate & Insurance, Oshawa Shopping & Specialty Stores, shopping, retail, department stores company guide of Oshawa Sports & Recreation, Oshawa Transportation, Oshawa Travel & Lodging

Calgary Companies ha dit...

Hey very nice blog!! Man .. Beautiful .. Amazing .. I will bookmark your blog and take the feeds also…

Calgary Business Directory, Calgary Agriculture, fishing & Forestry, Calgary Apparel & Accessories, business directory listings of Calgary Automotive, Calgary Business & Professional Services, Calgary Computers, Communications & Electronics, home garden furnishing, real estate business finderCalgary Construction & Renovation, Calgary Education, Calgary Entertainment & Media, Calgary Family & Community, Lawyers Attorneys & Law Firms Directory Calgary Finance & Legal,dinning restaurants Entertainment serving Calgary Food & Beverages, Calgary Health & Medicine Doctors Hospitals, Calgary Home & Garden, Calgary Industrial supplies & services , Calgary Personal Care, Calgary Public utilities & environment, Calgary Real-Estate & Insurance, Calgary Shopping & Specialty Stores, shopping, retail, department stores company guide of Calgary Sports & Recreation, Calgary Transportation, Calgary Travel & Lodging

Edmonton Companies ha dit...

This is very interesting information. I am doing some research for a class in school. and i liked the post. do you know where I can find other information regarding this? I am finding other information on this but nothing that I can use really in my paper for my final. do you have any suggestions?
Edmonton Business Directory, Edmonton Agriculture, fishing & Forestry, Edmonton Apparel & Accessories, business directory listings of Edmonton Automotive, Edmonton Business & Professional Services, Edmonton Computers, Communications & Electronics, home garden furnishing, real estate business finderEdmonton Construction & Renovation, Edmonton Education, Edmonton Entertainment & Media, Edmonton Family & Community, Lawyers Attorneys & Law Firms Directory Edmonton Finance & Legal,dinning restaurants Entertainment serving Edmonton Food & Beverages, Edmonton Health & Medicine Doctors Hospitals, Edmonton Home & Garden, Edmonton Industrial supplies & services , Edmonton Personal Care, Edmonton Public utilities & environment, Edmonton Real-Estate & Insurance, Edmonton Shopping & Specialty Stores, shopping, retail, department stores company guide of Edmonton Sports & Recreation, Edmonton Transportation, Edmonton Travel & Lodging

North Vancouver Business Telephone Directory ha dit...

Hey very nice blog!! Man .. Beautiful .. Amazing .. I will bookmark your blog and take the feeds also…

North Vancouver Business Directory, North Vancouver Agriculture, fishing & Forestry, North Vancouver Apparel & Accessories, business directory listings of North Vancouver Automotive, North Vancouver Business & Professional Services, North Vancouver Computers, Communications & Electronics, home garden furnishing, real estate business finderNorth Vancouver Construction & Renovation, North Vancouver Education, North Vancouver Entertainment & Media, North Vancouver Family & Community, Lawyers Attorneys & Law Firms Directory North Vancouver Finance & Legal,dinning restaurants Entertainment serving North Vancouver Food & Beverages, North Vancouver Health & Medicine Doctors Hospitals, North Vancouver Home & Garden, North Vancouver Industrial supplies & services , North Vancouver Personal Care, North Vancouver Public utilities & environment, North Vancouver Real-Estate & Insurance, North Vancouver Shopping & Specialty Stores, shopping, retail, department stores company guide of North Vancouver Sports & Recreation, North Vancouver Transportation, North Vancouver Travel & Lodging

Canada British Columbia ha dit...

This is very interesting information. I am doing some research for a class in school. and i liked the post. do you know where I can find other information regarding this? I am finding other information on this but nothing that I can use really in my paper for my final. do you have any suggestions

British Columbia Business Directory, British Columbia Agriculture, fishing & Forestry, British Columbia Apparel & Accessories, business directory listings of British Columbia Automotive, British Columbia Business & Professional Services, British Columbia Computers, Communications & Electronics, home garden furnishing, real estate business finderBritish Columbia Construction & Renovation, British Columbia Education, British Columbia Entertainment & Media, British Columbia Family & Community, Lawyers Attorneys & Law Firms Directory British Columbia Finance & Legal,dinning restaurants Entertainment serving British Columbia Food & Beverages, British Columbia Health & Medicine Doctors Hospitals, British Columbia Home & Garden, British Columbia Industrial supplies & services , British Columbia Personal Care, British Columbia Public utilities & environment, British Columbia Real-Estate & Insurance, British Columbia Shopping & Specialty Stores, shopping, retail, department stores company guide of British Columbia Sports & Recreation, British Columbia Transportation, British Columbia Travel & Lodging

Canada Ontario ha dit...

Hey very nice blog!! Man .. Beautiful .. Amazing .. I will bookmark your blog and take the feeds also…

Ontario Business Directory, Ontario Agriculture, fishing & Forestry, Ontario Apparel & Accessories, business directory listings of Ontario Automotive, Ontario Business & Professional Services, Ontario Computers, Communications & Electronics, home garden furnishing, real estate business finderOntario Construction & Renovation, Ontario Education, Ontario Entertainment & Media, Ontario Family & Community, Lawyers Attorneys & Law Firms Directory Ontario Finance & Legal,dinning restaurants Entertainment serving Ontario Food & Beverages, Ontario Health & Medicine Doctors Hospitals, Ontario Home & Garden, Ontario Industrial supplies & services , Ontario Personal Care, Ontario Public utilities & environment, Ontario Real-Estate & Insurance, Ontario Shopping & Specialty Stores, shopping, retail, department stores company guide of Ontario Sports & Recreation, Ontario Transportation, Ontario Travel & Lodging

Canada Prince Edward Island pei ha dit...

This is very interesting information. I am doing some research for a class in school. and i liked the post. do you know where I can find other information regarding this? I am finding other information on this but nothing that I can use really in my paper for my final. do you have any suggestions?
Prince Edward Island pei Business Directory, Prince Edward Island pei Agriculture, fishing & Forestry, Prince Edward Island pei Apparel & Accessories, business directory listings of Prince Edward Island pei Automotive, Prince Edward Island pei Business & Professional Services, Prince Edward Island pei Computers, Communications & Electronics, home garden furnishing, real estate business finderPrince Edward Island pei Construction & Renovation, Prince Edward Island pei Education, Prince Edward Island pei Entertainment & Media, Prince Edward Island pei Family & Community, Lawyers Attorneys & Law Firms Directory Prince Edward Island pei Finance & Legal,dinning restaurants Entertainment serving Prince Edward Island pei Food & Beverages, Prince Edward Island pei Health & Medicine Doctors Hospitals, Prince Edward Island pei Home & Garden, Prince Edward Island pei Industrial supplies & services , Prince Edward Island pei Personal Care, Prince Edward Island pei Public utilities & environment, Prince Edward Island pei Real-Estate & Insurance, Prince Edward Island pei Shopping & Specialty Stores, shopping, retail, department stores company guide of Prince Edward Island pei Sports & Recreation, Prince Edward Island pei Transportation, Prince Edward Island pei Travel & Lodging

Waterloo Businesses ha dit...

As a Newbie, I am always searching online for articles that can help me. Thank you
Waterloo Business Directory, Waterloo Agriculture, fishing & Forestry, Waterloo Apparel & Accessories, business directory listings of Waterloo Automotive, Waterloo Business & Professional Services, Waterloo Computers, Communications & Electronics, home garden furnishing, real estate business finderWaterloo Construction & Renovation, Waterloo Education, Waterloo Entertainment & Media, Waterloo Family & Community, Lawyers Attorneys & Law Firms Directory Waterloo Finance & Legal,

Welland Businesses ha dit...

There is obviously a lot to know about this. I think you made some good points in Features also.

Welland Business Directory, Welland Agriculture, fishing & Forestry, Welland Apparel & Accessories, business directory listings of Welland Automotive, Welland Business & Professional Services, Welland Computers, Communications & Electronics, home garden furnishing, real estate business finderWelland Construction & Renovation, Welland Education, Welland Entertainment & Media, Welland Family & Community, Lawyers Attorneys & Law Firms Directory Welland Finance & Legal,

Yukon Canada ha dit...

As a Newbie, I am always searching online for articles that can help me. Thank you
Yukon Health & Medicine Doctors Hospitals, Yukon Home & Garden, Yukon Industrial supplies & services , Yukon Personal Care, Yukon Public utilities & environment, Yukon Real-Estate & Insurance, Yukon Shopping & Specialty Stores, shopping, retail, department stores company guide of Yukon Sports & Recreation, Yukon Transportation, Yukon Travel & Lodging

Kitchener Businesses ha dit...

There is obviously a lot to know about this. I think you made some good points in Features also.

Kitchener Finance & Legal,dinning restaurants Entertainment serving Kitchener Food & Beverages, Kitchener Health & Medicine Doctors Hospitals, Kitchener Home & Garden, Kitchener Industrial supplies & services , Kitchener Personal Care, Kitchener Public utilities & environment, Kitchener Real-Estate & Insurance, Kitchener Shopping & Specialty Stores, shopping, retail, department stores company guide of Kitchener Sports & Recreation, Kitchener Transportation, Kitchener Travel & Lodging

Unknown ha dit...

As a Newbie, I am always searching online for articles that can help me. Thank you
Consumer
Attorneys debt credit lawsuits
, fashion wholesalers, federal
appeals attorneys
, Consumer
Lawyer, Legal Aid & Services
, wholesale fashion
jewellery
, attorney
fees on appeal

Unknown ha dit...

There is obviously a lot to know about this. I think you made some good points in Features also. consumer
advocate attorney
, wholesale fashion
accessories
, veterans
appeals attorney
, consumer
bankruptcy attorneys
, wholesale fashion
costume

asset protection trusts ha dit...

Me & my neighbour were preparing to do some research about that. We got a good book on that matter from our local library and most books where not as influensive as your information. I am very glad to see such information which I was searching for a long time.
Alabama asset protection attorneys,
Alaska asset protection attorneys,
Arizona asset protection attorneys,
Arkansas asset protection attorneys,
California asset protection attorneys,
Colorado asset protection attorneys,
Connecticut asset protection attorneys,
Delaware asset protection attorneys,
Washinton, DC asset protection attorneys,

lawyer referral ha dit...

I just couldnt leave your website before saying that I really enjoyed the quality information you offer to your visitors... Will be back often to check up on new stuff you post here!Alabama attorney referral service,
Alaska attorney referral service,
Arizona attorney referral service,
Arkansas attorney referral service,
California attorney referral service,
Colorado attorney referral service,
Connecticut attorney referral service,
Delaware attorney referral service,
Washinton, DC attorney referral service,
Florida attorney referral service,

bronchitis infection ha dit...

Hey very nice blog!! Man .. Beautiful .. Amazing .. I will bookmark your blog and take the feeds also… tooth decay problems, endometriosis symptom, bronchitis antibiotic, buy
first home
, natural beauty remedies, compare
China home security
, wholesale gifts, children's tooth decay, endometriosis ultrasound, bronchitis infection, buy
office home

chronic bronchitis symptoms ha dit...

There is obviously a lot to know about this. I think you made some good points in Features also. natural beauty hair, natural tooth decay, treatment of endometriosis, bronchitis smoking, buy
your home
, natural beauty product, endometriosis biopsy, chronic bronchitis symptoms, buying
selling homes

Unknown ha dit...

Hey very nice blog!! Man .. Beautiful .. Amazing .. I will bookmark your blog and take the feeds also…

Find
A Dallas Attorney Law
, Find
A Chicago Attorney Law
, Find
A Austin Attorney Law
, Find
A Houston Attorney Law
, buy
wholesale

Unknown ha dit...

This is very interesting information. I am doing some research for a class in school. and i liked the post. do you know where I can find other information regarding this? I am finding other information on this but nothing that I can use really in my paper for my final. do you have any suggestions?


china
factory
, wholesale
supplies
, Baltimore Attorney Yellow Pages, Chicago
Criminal Law Firms
, San
Francisco Attorney Yellow Pages

Unknown ha dit...

Hey very nice blog!! Man .. Beautiful .. Amazing .. I will bookmark your blog and take the feeds also…


Phone Numbers Chula Vista, Services Business
Directory Madison
, Services Business Directory
Lexington-Fayette
, Services Business Directory Tucson

Unknown ha dit...

This is very interesting information. I am doing some research for a class in school. and i liked the post. do you know where I can find other information regarding this? I am finding other information on this but nothing that I can use really in my paper for my final. do you have any suggestions?


Services Business Directory
Atlanta
, Santa Ana Web Guide, Chula Vista Web Guide, Phone Numbers Madison, Phone Numbers Lexington-Fayette

Unknown ha dit...

Idaho insurance companies, insurance agents brokers and insurance guide. Comprehensive information about Idaho car insurance, home owner insurance, health insurance, life insurance and more.
Idaho
Disability Insurance
, Idaho
Earthquake insurance
, Idaho
Estate Planning Insurance And Legal Services
, Idaho
Farm, Crop, & Livestock Insurance
, Idaho
Financial Guaranty & Life Insurance
, Idaho
Fire Insurance
, Idaho
Fleet Insurance
, Idaho
Flood Insurance
, Idaho
Foreign Insurance
, Idaho
Franchising
, Idaho
Government Insurance Carriers
, Idaho
Group Insurance
, Idaho
Health Insurance

Unknown ha dit...

Alaska insurance agencies and brokers. Alaska car insurance, home owner insurance, health insurance, life insurance and more.
Alaska
Accident & Health Insurance
, Alaska
Aircraft & Aviation Insurance
, Alaska
Auto Insurance
, Alaska
Bail Bonds Referral Services
, Alaska
Boat & Yacht Insurance
, Alaska
Business Insurance
, Alaska
Business Interruption Insurance
, Alaska
Casualty insurance
, Alaska
Churches Insurance
, Alaska
Contents insurance
, Alaska
Corporate Insurance Adjusters
, Alaska
Credit Insurance
, Alaska
Crime insurance
, Alaska
Dental Insurance

Unknown ha dit...

Alaska insurance companies, insurance agents brokers and insurance guide. Comprehensive information about Alaska car insurance, home owner insurance, health insurance, life insurance and more.

Alaska
Home Health Care Insurance
, Alaska
Home Insurance
, Alaska
Hospitalization Insurance
, Alaska
Insurance
, Alaska
Insurance Adjusters
, Alaska
Insurance Agents & Brokers
, Alaska
Insurance Annuities
, Alaska
Insurance Bonds
, Alaska
Insurance Claims & Services
, Alaska
Insurance Claims Processing Services
, Alaska
Insurance Consultants & Advisors
, Alaska
Insurance Employment Agencies
, Alaska
Insurance Examinations
, Alaska
Insurance Examiners

Unknown ha dit...

Hey very nice blog!! Man .. Beautiful .. Amazing .. I will bookmark your blog and take the feeds also…

Ontario Companies, Overland
Park Companies
, Grand Prairie
Companies
, Santa
Rosa
Companies
, Corona
Companies
, Paterson
Companies
, Ontario
Travel Guide

Unknown ha dit...

This is very interesting information. I am doing some research for a class in school. and i liked the post. do you know where I can find other information regarding this? I am finding other information on this but nothing that I can use really in my paper for my final. do you have any suggestions?


Overland
Park Travel Guide
, Grand Prairie
Travel Guide
, Santa
Rosa
Travel Guide
, Corona
Travel Guide
, Paterson
Travel Guide
, Ontario
Phone Book

Unknown ha dit...

Hey very nice blog!! Man .. Beautiful .. Amazing .. I will bookmark your blog and take the feeds also…

Waco
Travel Guide
, Carrollton
City Guide
, Waco
City Guide
, Local Business Of Carrollton Texas, Local
Business Of Waco Texas
, Travel Guide Carrollton

Unknown ha dit...

This is very interesting information. I am doing some research for a class in school. and i liked the post. do you know where I can find other information regarding this? I am finding other information on this but nothing that I can use really in my paper for my final. do you have any suggestions?


Travel
Guide Waco
, Carrollton
City Guide
, Waco
City Guide
, Local Stores Services Carrollton, Local
Stores Services Waco
, Business Listing Of Carrollton Texas

Unknown ha dit...

Hey very nice blog!! Man .. Beautiful .. Amazing .. I will bookmark your blog and take the feeds also…

local
roofing contractors
, Buy Carpet
Rug
, towing trucks, Alternative Medicine Treatments, garden
landscaping
, psychiatric emergency, roofing
contractors mn
, Carpet And Rug Company

Unknown ha dit...

This is very interesting information. I am doing some research for a class in school. and i liked the post. do you know where I can find other information regarding this? I am finding other information on this but nothing that I can use really in my paper for my final. do you have any suggestions?

towing
weight
, Alternative Veterinary Medicine, lawn
care service
, psychiatric journal, industrial
roofing contractor
, Carpets &
Rugs
, auto tow, Cure Alternative Medicine, lawn
equipment
, psychiatric solutions, roofing
contractors ct
, Carpet Rugs

Johnson ha dit...

found your site on del.icio.us today and really liked it.. i bookmarked it and will be back to check it out some more later .. Mobile
Phone Book
, Oxnard
Phone Book
, Newport News style='mso-spacerun:yes'> 
Phone Book
, Providence
Phone Book
, Spokane
Phone Numbers

Johnson ha dit...

There is obviously a lot to know about this. I think you made some good points in Features also.Glendale
Phone Directory
, Mobile Phone
Directory
, Oxnard Phone Directory, Newport
News Phone Directory
, Providence
Phone Directory
, Spokane
Telephone Directory

Unknown ha dit...

Good writing. Keep up the good work. I just added your RSS feed my Google News Reader..Pallet Jacks

Anònim ha dit...

found your site on del.icio.us today and really liked it.. i bookmarked it and will be back to check it out some more later .. pharmaceutical companies, fifth
wheels
, Flea Markets, Charities, Kids
Toys, Shops
, city tourist attractions, steel
grain storage

Delaware Insurance ha dit...

There is obviously a lot to know about this. I think you made some good points in Features alsoDelaware
Disability Insurance
, Delaware
Earthquake insurance
, Delaware
Estate Planning Insurance And Legal Services
, Delaware
Farm, Crop, & Livestock Insurance
, Delaware
Financial Guaranty & Life Insurance
, Delaware
Fire Insurance
, Delaware
Fleet Insurance
, Delaware
Flood Insurance
, Delaware
Foreign Insurance
, Delaware
Franchising
, Delaware
Government Insurance Carriers
, Delaware
Group Insurance
, Delaware
Health Insurance

Georgia Insurance Agencies ha dit...

found your site on del.icio.us today and really liked it.. i bookmarked it and will be back to check it out some more later ..
Georgia
Disability Insurance
, Georgia
Earthquake insurance
, Georgia
Estate Planning Insurance And Legal Services
, Georgia
Farm, Crop, & Livestock Insurance
, Georgia
Financial Guaranty & Life Insurance
, Georgia
Fire Insurance
, Georgia
Fleet Insurance
, Georgia
Flood Insurance
, Georgia
Foreign Insurance
, Georgia
Franchising
, Georgia
Government Insurance Carriers
, Georgia
Group Insurance
, Georgia
Health Insurance

Unknown ha dit...

Nice experience shared. Its not less than an interview. Great way of posting such good and informative stuff.

North dakota
Disability Insurance
, North dakota
Earthquake insurance
, North dakota
Estate Planning Insurance And Legal Services
, North dakota
Farm, Crop, & Livestock Insurance
, North dakota
Financial Guaranty & Life Insurance
, North dakota
Fire Insurance
, North dakota
Fleet Insurance
, North dakota
Flood Insurance
, North dakota
Foreign Insurance
, North dakota
Franchising
, North dakota
Government Insurance Carriers
, North dakota
Group Insurance
, North dakota
Health Insurance

Unknown ha dit...

Your summaries are always top-notch. Thanks for keeping us apprised. I’m reading every word here.Oregon
Disability Insurance
, Oregon
Earthquake insurance
, Oregon
Estate Planning Insurance And Legal Services
, Oregon
Farm, Crop, & Livestock Insurance
, Oregon
Financial Guaranty & Life Insurance
, Oregon
Fire Insurance
, Oregon
Fleet Insurance
, Oregon
Flood Insurance
, Oregon
Foreign Insurance
, Oregon
Franchising
, Oregon
Government Insurance Carriers
, Oregon
Group Insurance
, Oregon
Health Insurance

Anònim ha dit...

Your summaries are always top-notch. Thanks for keeping us apprised. I’m reading every word here.Oklahoma
Disability Insurance
, Oklahoma
Earthquake insurance
, Oklahoma
Estate Planning Insurance And Legal Services
, Oklahoma
Farm, Crop, & Livestock Insurance
, Oklahoma
Financial Guaranty & Life Insurance
, Oklahoma
Fire Insurance
, Oklahoma
Fleet Insurance
, Oklahoma
Flood Insurance
, Oklahoma
Foreign Insurance
, Oklahoma
Franchising
, Oklahoma
Government Insurance Carriers
, Oklahoma
Group Insurance
, Oklahoma
Health Insurance

Anònim ha dit...

Good writing. Keep up the good work. I just added your RSS feed my Google News Reader.Alabama
Disability Insurance
, Alabama
Earthquake insurance
, Alabama
Estate Planning Insurance And Legal Services
, Alabama
Farm, Crop, & Livestock Insurance
, Alabama
Financial Guaranty & Life Insurance
, Alabama
Fire Insurance
, Alabama
Fleet Insurance
, Alabama
Flood Insurance
, Alabama
Foreign Insurance
, Alabama
Franchising
, Alabama
Government Insurance Carriers
, Alabama
Group Insurance
, Alabama
Health Insurance

.

high end sofas ha dit...

This was interesting to read and the furniture with a nice post.

Anònim ha dit...

As a Newbie, I am always searching online for articles that can help me. Thank you

Abbotsford  Restaurants, Theater, Hotels, Events And Activities, St
Albert  Travel Guide
, young fashion
wholesale
, accessories for fashion, a business china, trade
directories
, business
forum usa
, St
Albert  City Guide

Anònim ha dit...

There is obviously a lot to know about this. I think you made some good points in Features also.
accessories for fashion, a business china, trade
directories
, business
forum usa
, wholesale baby
clothing
, affordable wholesale fashion jewelry, Medicine
Hat    Business
, Red
Deer Business
, St
Albert  Business
, Langley  Directory

Unknown ha dit...

As a Newbie, I am always searching online for articles that can help me. Thank you Aurora
Business Directory
, Saint John New
Brunswick
, Fredericton New Brunswick, Moncton
New Brunswick,
Nova
Scotia facts,

Unknown ha dit...

Your article was quite intriguing and the information quite useful. Will check your site often to see other great posts you make! Regards
Cape
Breton Nova Scotia
, Halifax Nova Scotia, Ajax Ontario, Aurora
Ontario
, Langley  Business
Telephone

Unknown ha dit...

Hey very nice blog!! Man .. Beautiful .. Amazing .. I will bookmark your blog and take the feeds also…

environmental attorneys, Estate
Planning Law Firms
, Firearms
Lawyer
, investment corporate lawyers, attorneys
custody support law
, discrimination lawyer, same-sex
marriage legal services
, eminent
domain attorney

Unknown ha dit...

This is very interesting information. I am doing some research for a class in school. and i liked the post. do you know where I can find other information regarding this? I am finding other information on this but nothing that I can use really in my paper for my final. do you have any suggestions?

environmental law attorney, estate
administration attorney
, Gun
attorney
, corporate finance attorney, child
support custody laws
, civil
rights attorneys
, domestic
partnership law attorneys
, condemnation attorney

inventory ha dit...

You got a really useful blog I have been here reading for about an hour. I am a newbee and your success is very much an inspiration for me. The first page doesn’t need to be just a dream anymore.

treatment for
herpes
, victim of identity theft, fibromyalgia
chronic pain
, jewelry Buy Sell
Offer
, childproofing a
home
, herpes simplex treatment, fibromyalgia
cure
, jewelry Discount Sale, treatment
of herpes

inventory ha dit...

Valuable information and excellent design you got here! I would like to thank you for sharing your thoughts and time into the stuff you post!! Thumbs up

home buying selling, fibromyalgia
help
, jewelry Made In china Classifieds, Wholesale
Bronze Jewelry
, natural
herpes treatment
, buying or selling a home, fibromyalgia
support group
, jewelry Product
For Export
, Bronze
Rings
, oral herpes treatment, buying selling a home, jewelry
china Producer

Dylan Hall ha dit...

This is such a great resource that you are providing and you give it away for free. I love seeing websites that understand the value of providing a quality resource for free. It’s the old what goes around comes around routine.


chevy parts