dimarts, d’agost 15, 2006

Calafell

El Bot Salvavides de Calafell



Avui us parlaré del meu poble actual: Calafell
És casa meva perquè ja fa prop de quaranta anys que hi visc.
Una tradició molt peculiar i única, és el Bot Salvavides de Calafell.
Aquest vell bastiment fou construït pels anys 20 i la seva missió, com el nom indica era per a socòrrer els pescadors , en cas de naufragi.
Hi ha un llibre recent de'n jaume Solé i Rubió "El bot salvavides de Calafell Vivències d'un tripulant" dins de la col.lecció Llibres de Matrícula, que explica amb tota mena de detalls la història d'aquest bot, de forma amena i plena d'anècdotes impressionants.
Jo, simplement, us diré que actualment el Bot no fa pas el servei de salvament. El que és singular en ell, és que hi ha encara una societat que manté la tradició del Bot.
Perquè aquesta embarcació té una característica única: Pot voltar per damunt de l'aigua sense esfondrar-se, i recuperar els seus tripulants a coberta. És realment un espectacle. Els onze tripulants l'han arribat a fer voltar fins a sis vegades seguides.
Aquestes exhibicions del Bot salvavides de Calafell, s'han dut a terme per tota la costa catalana, i fins i tot, al riu Ebre. Últimament van ser a l'Ametlla de mar per les festes del Carme.

Hi ha tradicions modestes, amagades pel nostre territori català que, quan les trobes, et sorprenen gratament.

Us puc assegurar que veure voltar el bot és realment un espectacle.